Pivo en pastelkleuren in Gdansk

Het pakhuis aan de Stara Motlawa. FOTO KARLIJN TER HORST

Gdansk omarmt je als je binnenkomt. De Poolse stad, op nog geen anderhalf uur vliegen vanaf Groningen Airport Eelde, is warm en gezellig. De ideale stedentrip om even bij te tanken.

Pastelkleuren, op alle gebouwen. Ze stralen iets zachts uit, alsof ze je verwelkomen. Gdansk is niet het grauwe Oostblok-beton. Door de statige herenhuizen met allerhande geveltjes en grote waterspuwers wanen toeristen zich volgens sommigen in Amsterdam. Maar wie 's lands hoofdstad kent, ziet meer verschillen dan gelijkenissen.

loading

Danzig

Gdansk kwam relatief ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog. Destijds een vrije stad, Danzig, met goede banden met de Duitsers. Veel oude gebouwen bleven bewaard en markeren vandaag de dag de highlights van de stad. De Groene Poort, Dlugi Targ, aan de hoofdstraat Dlugi en haar grote plein. De St. Mariakerk, naar verluidt de grootste bakstenen kerk ter wereld, waar vanuit haar toren het uitzicht over de stad fenomenaal is. De pakhuizen aan het water van rivier de Stara Motlawa, met in het midden de grootste, van baksteen en zwartgeschilderd hout.

loading

Even verderop, bij de monding van de Stara Motlawa, werd wel een hevige strijd gevoerd. Het begin van de Tweede Wereldoorlog werd gemarkeerd door de inval van Westerplatte. Een groot monument, op de kop van het schiereiland, herinnert daar nog aan.

loading

Piratenboot

Wie langs de oever van de Stara Motlawa struint, ontkomt niet aan een van de twee piratenboten die Gdansk iedere dag aandoen te bekijken. De toeristenboot (je kunt ook kiezen voor de goedkopere pondjes), brengt je via de haven naar Westerplatte, waar behalve het monument, een paar kapotgeschoten gebouwen en grote informatieborden over de inval niets meer staat.

loading

Houd er rekening mee dat je een tijd moet doorgeven wanneer je terug wil met de boot. Westerplatte en haar geschiedenis bekijken? Reken dan tenminste een stop van twee uur. Bij de opstapplaats van de boot staat een biertentje met een groot terras, mocht je tijd over hebben.

loading

Onderweg op het water vertelt een gids over de geschiedenis van de stad. Indrukwekkend is de haven, waar je wel het echte Oostblokgevoel bekruipt. Oude ijzeren kranen, de meesten vaal en verroest. Fabrieken die niet meer in gebruik lijken te zijn, maar waar als je dichterbij komt, nog volop beweging is.

De haven is ook het beginpunt van de Poolse solidariteitsbeweging onder Lech Walesa, tegen het communistische Rusland. Die begon met een decemberstaking op de Leninwerf in 1970. Een bezoek aan Gdansk kan dus niet zonder een bezoek aan het museum Europejskie Centrum Solidarnosci, het museum over de beweging.

loading

Pivo en prima eten

Bij terugkeer lonken de vele terrasjes langs het water of in de straten. Gdansk is relatief goedkoop, maar kent vanwege het toerisme geen extreem lage prijzen. Bier - pivo - is het meest gedronken drankje, gebruikelijk geserveerd als halve liter. Al in de vroege ochtend bestellen de eerste mannen, maar ook wel degelijk vrouwen, hun eerste halve liter. En dat gaat tot laat in de avond door.

Ook het eten is prima in Gdansk. Naast regionale specialiteiten als dumplings en eend, zijn de menukaarten vooral gevuld met Europese gerechten of Italiaanse kost. Ontbijten buiten het hotel kan niet overal, maar er zijn voldoende mogelijkheden. Lunchen kennen de Polen niet echt, dus naar een sandwich of een tosti moet je als toerist op zoek. Hamburgers, pizza's en salades ten overvloede.

loading

Slenterstad

Gdansk is een slenterstad. Stukje lopen en dan op het terras neerploffen. Het kent geen imposante bezienswaardigheden als Londen en Parijs. Hoewel gebouwen oud zijn, wordt een deel anno 2016 volop gemoderniseerd. Geen overspoeling van toeristen, maar altijd een vrij tafeltje. Het is niet heel hip, maar zeker niet oubollig. Gdansk is een stad om bij te tanken.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook , Twitter en Instagram

Je kunt deze onderwerpen volgen
Reis
Stedentrips
Europa