Run op rondvaartvergunning Amsterdam

Een rondvaartboot in de grachten van Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft bijna vijfhonderd aanvragen binnengekregen voor een vergunning voor een rondvaartboot. Er worden er slechts 135 uitgegeven.

De run op vergunningen toont dat veel ondernemers een graantje willen meepikken van het groeiende aantal toeristen dat Amsterdam aandoet.

De rondvaart is de grootste toeristische attractie van de stad, zegt wethouder Udo Kock (Water): “Per dag maken meer dan 10.000 toeristen een rondvaart door de grachten, jaarlijks zijn dat er ruim 4 miljoen.”

De rondvaart was jarenlang het speelveld van een beperkt aantal bedrijven. Nieuw beleid moet ertoe leiden dat ook nieuwe ondernemingen een kans maken. Kock: “Tegelijkertijd willen we kleinere en schonere boten.”

Omdat kleinere boten onbeperkt worden toegelaten, mits zij aan de eisen voldoen, is de verwachting van de huidige rondvaartbedrijven dat veel ondernemers zich zullen storten op rondvaartboten onder de veertien meter. Zij stellen dat het daardoor juist veel drukker zal worden op de grachten.

Eerder dit jaar voerden boze rederijen actie bij de Stopera, waarbij de hele Amstel vol lag met boten. De reders vrezen dat hun voortbestaan in gevaar komt door de nieuwe regels. Zij stellen dat er meer kleine boten zullen komen om een gelijkblijvend aantal passagiers te vervoeren.

Volgens de wethouder Water maken jaarlijks 4 miljoen toeristen een rondvaart.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook , Twitter en Instagram

Je kunt deze onderwerpen volgen
Reis
Nederland