Toerist moet zich beetje gedragen in Amsterdam

Amsterdam

Rustgevende muziek, mobiele afvalbakken: onorthodoxe ingrepen moeten toeristen aanzetten tot rustiger gedrag en verspreiding over Amsterdam. Want de binnenstad is nu onleefbaar.

Experimenten

Rustgevende muziek, projecties en licht in verschillende kleuren om grote groepen op het Oudekerskplein in te tomen, bakfietsen die met afvalbakken door de buurt fietsen en gps-speurtochten door de minder geliefde buurten: de gemeente zet nieuwe experimenten in gang om de drukte in de stad te spreiden.

In totaal trekt Amsterdam hiervoor één miljoen euro uit. De experimenten, die nog dit jaar van start moeten gaan, moeten het gedrag van bezoekers beïnvloeden zodat die zich beter gedragen of hen ertoe aanzetten ook eens naar minder toeristische gebieden te gaan. Zo zullen kleinere musea als het Van Eesterenmuseum en het Bijlmermuseum zich promoten als Museum om de Hoek. Daarnaast is, ter ontmoediging, online te volgen hoe lang de wachttijden zijn voor de populairste musea.

De Javastraat krijgt het predicaat ‘Foodstraat Amsterdam’ - branding heet dat - in de hoop dat toeristen hier vaker gaan eten.

Als bezoekers toch het centrum in trekken, probeert Amsterdam hun route zo te beïnvloeden dat drukke straten en stoepen worden ontlast. In de Damstraat worden fietsers gestimuleerd af te stappen. Met behulp van technologie worden toeristen op een MacBike gevolgd op hun route door de stad, om te kijken of die wegen veiliger en toegankelijker kunnen. Mobiele afvalbakken op de bakfiets moeten het vuil op straat verminderen. Rondom de Negen Straatjes zal afval worden ingezameld per boot.

Verdubbeling

Amsterdam ontvangt 17 miljoen bezoekers per jaar, een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. Dit neemt toe tot 23 miljoen in 2025.

De brandbrieven stromen binnen bij de gemeenteraad, onder meer van winkeliers uit de Haarlemmerbuurt, van de Zeedijk en uit het Wallengebied. Die willen actie tegen de drukte, straatdealers, vuil op straat en het verdwijnen van buurtzaken. Ondernemers en bewoners publiceren in hun orgaan d’Oude Binnenstad een open brief aan de burgemeester onder de kop ‘Genoeg is genoeg’.

Strenger hotelbeleid

De gemeente kondigde eerder maatregelen af, maar die kosten tijd. Het strengere hotelbeleid gaat pas in 2017 in, net als het verbod op de bierfiets en de verhoging van toeristenbelasting in het centrum. Met de experimenten wil Amsterdam snelheid maken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Reis
Nederland