Vaker vakantiepech door ontbreken reservewiel

Nederlandse vakantiegangers stranden steeds vaker met een lekke band omdat ze geen reserveband bij zich hebben. Hoewel de vakantiedrukte nog maar net is begonnen, heeft de Alarmcentrale van de ANWB al 119 telefoontjes met hulpvragen binnengekregen omdat er geen reserveband mee was.

,,Dit is een ontwikkeling die we vorig jaar al zagen”, zegt de woordvoerder van de ANWB. ,,De reserveband wordt vaak niet meer standaard geleverd bij een auto, om zo te besparen op gewicht en CO2-uitstoot. Dat is beter voor het milieu, maar als je pech krijgt, heb je een probleem. De reparatiesetjes werken vaak niet en dan duurt het wel even voordat je dan een nieuw wiel aan je auto hebt zitten. Met een afwijkende bandensoort kan dat zo oplopen tot vijf of zes dagen.” De ANWB adviseert vakantiegangers om toch voor een reserveband te zorgen, zowel voor auto’s als voor caravans.

De ANWB ziet het aantal telefoontjes na pech bij de Alarmcentrale gestaag toenemen, maar benadrukt dat de echte piek nog moet komen. Het aantal meldingen ligt nog niet op het niveau van een jaar eerder in deze periode. Dat ligt met name aan het weer. ,,Het is nu ideaal reisweer in Frankrijk en niet zo bloedheet als toen. Dat scheelt veel.” De meeste meldingen gaan over auto’s die niet willen starten, motors die vermogen verliezen en lekke banden.

Het valt de Alarmcentrale op dat er steeds meer hulpvragen midden in de nacht komen. ,,Blijkbaar kiezen meer mensen ervoor om ’s nachts rijden. Dat is iets wat we niet aanraden.” Ook moeten de nachtrijders er rekening mee houden dat ze ’s morgen vroeg in de ochtendspits terecht kunnen komen in bijvoorbeeld Parijs of Lyon.

De ANWB is in Frankrijk en Italië met zestien auto’s van de eigen wegenwacht actief. Nieuw dit jaar zijn vloggende wegenwachten.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.