Vijf video's van Fins Lapland

Tijdens haar reis naar Fins Lapland maakte Reis!-redacteur Sybylle Kroon een aantal video's van haar bijzondere trip. Bekijk ze hieronder.

Het is een bijzonder gezicht: het winterse landschap in Fins Lapland. Overal waar je kijkt: sneeuw. De bomen zien er uit als abstracte, ijzige kunstwerken. Om op dit soort afgelegen plekken te komen, kun je het beste gebruik maken van een sneeuwscooter. Dat is overigens een heel normaal vervoermiddel in Lapland.

Voor de echte diehard skiërs moet dit echt een slaapverwekkend filmpje zijn. Maar voor iemand die voor het eerst op ski’s staat, was het best een prestatie. Er zijn geen echte bergen in Fins Lapland, wel een aantal hoogvlaktes. En daar kun je dus skiën. Dit filmpje is gemaakt in Ruka/Kuusamo. Hier vind je veertig pistes, óók voor gevorderden. De langste piste is 1300 meter. Er is zelfs een soort halfpipe waar snowboardteams en freestylers hun moves kunnen oefenen. Grote voordeel van Ruka volgens skileraar Sauli: van oktober tot mei ligt hier sneeuw.

Voordat ze aan de bak mogen, blaffen ze zich de longen uit het lijf. Maar als deze husky’s eenmaal ‘los’ mogen, dan zijn ze stil. Ze lopen keurig in het gelid en trekken de slee met daarop twee personen (een zit in de slee, de ander staat erachter en stuurt) moeiteloos vooruit. Het is het originele vervoermiddel van de Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland. Tienduizend jaar geleden werden de honden al ingezet voor vervoer. De husky’s in het filmpje zijn van Erä Susi (‘wilde wolven’) in Ruka/Kuusamo.

Zeg je Lapland, dan zeg je rendieren. Die worden vooral gehouden voor hun vlees, maar het is een kleine business, geen bio-industrie- toestanden hier. Bij rendierfarms kun je ook een tochtje met een rendier maken. Het beestje doet zijn naam geen eer aan: gerend wordt er niet, hooguit rustig doorgewandeld. Maar dan heb je wel de tijd om even rustig om je heen te kijken en van het Lapse omgeving te genieten. Voor dit soort tochten worden alleen mannetjes-rendieren ingezet. De vrouwtjes zorgen voor de kleintjes en geven melk, waar onder meer rendierenkaas van wordt gemaakt. Dit filmpje is gemaakt bij Levin Lapinkylä in Sirkka, 14 kilometer sneeuwscooteren van Levi vandaan.

Finland is een heel groot land met heel veel sneeuw. Dunbevolkt, dus ook niet veel wegen. De wegen die er zijn worden regelmatig schoongeveegd. Toch blijft het een avontuur: rijden over dit soort wegen. Gelukkig hebben alle auto’s (ook huurauto’s) spijkerbanden, dus het rijdt best wel goed. Zorg er wel voor dat je een TomTom of andere navigatie bij je hebt, want borden, wegwijzers en afslagen zie je niet, omdat alles onder een paar meter sneeuw ligt.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.