Vraag naar vliegreizen groeit meest in 6 jaar

Vraag naar vliegreizen groeit meest in 6 jaar ANP

De vraag naar vliegreizen is in april gegroeid in het hoogste tempo in zes jaar tijd. Passagiers legden bij elkaar 10,7 procent meer kilometers af in het vliegtuig dan een jaar eerder. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de internationale branchevereniging IATA, waarvan de leden bijeen zijn voor hun jaarvergadering in de Mexicaanse badplaats Cancun.

De groei laat volgens IATA zien dat het economisch beter gaat, maar ook de nog altijd dalende prijzen van vliegtickets dragen bij aan de sterk toenemende vraag. Doordat het stoelaanbod een stuk minder sterk toenam (7,1 procent), zaten de vliegtuigen gemiddeld een stuk voller dan in april vorig jaar. De bezettingsgraad kwam uit op 82 procent, wat een record is voor de maand april.

Het laptopverbod op routes tussen de Verenigde Staten en tien luchthavens in het Midden-Oosten en Afrika, heeft zich in april wel doen voelen. Met name zakelijke passagiers lijken die verbindingen te mijden, aldus IATA. Uitbreiding van het verbod naar vluchten tussen de VS en Europa zou volgens de brancheorganisatie nog ingrijpendere gevolgen hebben. De schade kan oplopen tot naar schatting 1,4 miljard dollar.

Vrachtvervoer

Europa liet in april een bovengemiddelde groei van 14 procent zien. Alleen in Afrika, een relatief kleine markt, viel het groeicijfer met meer dan 15 procent nog hoger uit. In zowel Azië als Midden-Oosten nam de vraag met een kleine 11 procent toe. Luchtvaartmaatschappijen in Latijns-Amerika zagen het passagiersvervoer met bijna 12 procent toenemen, in Noord-Amerika bleef de groei beperkt tot minder dan 7 procent.

De vraag naar vrachtvervoer door de lucht bleef in april ook sterk toenemen. Hoewel het groeitempo ten opzichte van maart is afgezwakt van 13,4 procent naar 8,5 procent, is dat nog altijd ruim boven het gemiddelde over de laatste vijf jaar. Vooral het vervoer van geneesmiddelen en pakjes van webwinkels zit in de lift.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Reis
Wereld