Wandelen in het jonge bos van Houten

Fort Vechten

Veel jeugdig hout in en rond Houten, een groeikern die zijn best doet op leefbaarheid. Langs wilgen, watertjes en wallen, langs elzen en essen, 10 wandelkilometers lang.

Wilgen en uilen

Natuur in Nederland ziet eruit zoals de mens haar droomt. Aangeharkt, gelikt. Mooi hoor, en zelf aangelegd. Neem de Kooikersplas: jonge stadsnatuur, begin jaren 80 ontstaan door zandwinning. Daarna hebben de landschapsarchitecten er het beste van gemaakt. In een van de aangeplante, inmiddels flink opgeschoten wilgen zat een paar jaar geleden een nest ransuilen. Veel Houtenaren kwamen kijken.

Barse burcht

Pal aan de A12, tussen Houten en Bunnik in, ligt het - met 22 gebouwen - op één na grootste van de 46 forten die de Nieuwe Hollandse Waterlinie vormen: het 85 kilometer lange militaire verdedigingswerk dat nimmer als zodanig dienst heeft gedaan. Fort Vechten, met museum, is grondig gerestaureerd. Dat hadden ze in 1870 niet kunnen denken, hun barse burcht als trouw- en evenementenlocatie.

Berken en sloten

De wandelaar komt bij Nieuw Wulven waar hij vóór het fort ook al passeerde. Een piepjong bosgebied, door mensenhanden gekneed. Er groeien populieren, elzen, berken, wilgen en essen, mooi geordend langs oevers van oude ontginningssloten en lekkere laantjes. Ook in de herfst en de winter een klein bomenparadijs waar de mens zich thuis voelt.

Sporen

Houten groeide van 4.000 inwoners in 1970 tot bijna 50.000 nu. Van de oude kern zijn nog wat sporen over. Je hebt De Steenen Poort in de wijk Tiellandt, eeuwen geleden de versterkte ingang van een heren-boerderij. En Het Oude Station (1866), dat in 2007 150 meter werd verplaatst en nu - gerenoveerd - dienstdoet als congres- en ontmoetingscentrum.

Je vindt de wandelroute op www.wandelzoekpagina.nl (zoek op Wulven).

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook , Twitter en Instagram

Je kunt deze onderwerpen volgen
Reis
Nederland
Fietsen en Wandelen