Wintersport zonder ski´s

Onder het ijs, op dikke banden, in poedersneeuw, wandelen, rodelen, relaxen, proosten. We zijn op wintersport!

Buiten de lange latten

De lobby van Hotel Haller in Kleinwalsertal is gevuld met een groep Nederlanders en ook de sauna zit vol met landgenoten. Het is een grote groep van een Nederlands Energiebedrijf die een vijfdaagse vakantie viert in het Oostenrijkse Kleinwalsertal. De meeste mensen van de groep skiën niet. ,,Dat maakt niet uit, je kunt hier schitterend wandelen. En heb je al gegeten beneden in het restaurant? Zooo lekker!”

Mijn broekzak trilt: een appje van een collega van reisblog www.nextdestination.nl. We onderzoeken winteractiviteiten buiten de lange latten om. Reisjournalist Joost Brantjes reed op een fatbike door het Oostenrijkse Ramsau am Dachstein, morgen springt hij een wak in en duikt dan onder het ijs in het Franse Tignes. Lex van den Bosch, eveneens blogger bij nextdestination.nl, reageert met een foto van hem op raquettes, terwijl hij door de sneeuw van het Stubaital ploegt. De Nederlanders in ons hotel zijn niet de enigen die zich vermaken tijdens een wintersport zonder ski’s.

Brantjes vertelt hoe het fatbiken was: ,,Best wennen in het begin. Je moet op een vlak stuk de remmen en de versnellingen even goed testen, maar door de brede banden heb je goed grip. In Ramsau gingen we eerst bergop, een prachtige route naar de Halseralm op 1200 meter. Na Kaiserschmarrn met een Zirbenschnapps naar beneden. Toen gingen we natuurlijk als een speer.”

Van den Bosch, die een sneeuwschoenroute volgt vanaf de Schlickeralm naar beneden in het Stubaital, reageert met een andere beleving: ,,Het weer is hier schitterend. Al dagen strakblauw! Heel ontspannen. Morgen met een berggids het gebied rond de gletsjer ontdekken. Keivet !”

Dwars door de Voralberg

Terwijl Van den Bosch en Brantjes op hun trips altijd activiteiten zonder ski’s uitproberen, vind ik niet-skiën best lastig. Dat doen we elke wintertrip. Van ’s ochtends vroeg tot laat in de middag. Op de piste, maar nog liever daarbuiten: free riden . Met liften omhoog of desnoods lopend op stijgvellen. Het liefst blijf ik tot aan het einde van de dag hoog in de bergen, met tot besluit een groot glas Schnapps of een klein biertje. Of andersom. Rozig glij ik dan in het maanlicht naar beneden, dat leerde ik als skileraar in een andere regio in Oostenrijk.

In Kleinwalsertal staan we voor een mooie ski-uitdaging. Met een groep internationale journalisten gaan we een paar dagen off piste, dwars door de Vorarlberg. Een ski & ride . We starten in het Kleinwalsertal, we passeren het Bregenzerwald, Lech Zürs, het Klostertal en eindigen in de Montafon. Elke dag een ander viersterrenhotel, elke dag een ander skigebied. Bagagespullen worden vervoerd, later staan ze voor je klaar in de hotelkamer. Aan alles is gedacht. En met de vers gevallen anderhalve meter sneeuw helpt de natuur een handje. Voorafgaand aan de tocht mag ik een dagje testrijden in de verse sneeuw van de Walmendinger Horn. Dat bevalt erg goed. Ik haak aan bij twee Duitse freeriders; ik kom aan mijn trekken.

IJskoud

Joost Brantjes stuurt een dag later weer een foto, dit keer van het ijsduikavontuur. ,,Dat ziet er wel indrukwekkend en jaloersmakend uit”, schrijf ik terug.

,,Ja, het was zelfs leuk om met mijn vuist op de onderkant van het ijs te bonken”, antwoordt hij. ,,Het was buiten mijn comfortzone, dat is zeker. Waarom zou je normaal onder het ijs willen duiken?”

Op mijn vraag of hij nog bang was: ,,De duikinstructeur bleef bij me en stelde me op mijn gemak. Ik vond het helemaal niet claustrofobisch en koud was het ook niet, dankzij mijn drysuit . Alleen mijn vingertoppen waren steenkoud, maar dat had ik graag voor over.’’

Direct na deze trip gaan mijn vriendin en ik met ons oudste zoontje kijken hoe kindvriendelijk het is in Serfaus-Fiss-Ladis. Ze ontdekte op de website allerlei activiteiten naast het skiën; vooral de stalen Rodelbahn lijkt leuk. Ik zie foto’s van vaders die met jonge kinderen racen over twee stalen buizen. ,,Dat ga ik sowieso doen”, zeg ik.

Later op de dag heb ik een afspraak met Per, de Deense reisjournalist op deze trip. We verkennen de drie etages van onze hotelsauna. Hotel Haller heeft sinds kort een buitenzwembad met meerdere relaxruimtes die uitzicht bieden op de bergen. Ruim 2 uur ontspannen we, slapen en lezen terwijl de spieren herstellen. De relaxruimte toont door een gigantisch raam een schitterend panorama op de bergen. We vallen in slaap met zicht op de Elfer, Zwölfer, de Drei Schafalköpfe en de Hammerspitze.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook , Twitter en Instagram

Je kunt deze onderwerpen volgen
Reis
Wintersport
Europa