Woonboten zijn gemeente Amsterdam doorn in het oog

,,Aan de Amsterdamse Grachten, heb ik heel m'n hart voor altijd verpand.'' Wim Sonneveld bezong het Amsterdamse water. Maar zichtbaar voor toeristen is de grachtengordel niet meer. De vele woonboten belemmeren het zicht. Daar gaat de gemeente Amsterdam iets aan doen.

Verplaatsen

De stad Amsterdam wil woonboten langs de Amstel daarom verplaatsen om voetgangers en fietsers meer zicht te geven op het water. Mogelijk zal de gemeente zelfs actief woonboten aankopen om ze weg te krijgen.

Dat schrijft wethouder Udo Kock (Water) in de Watervisie 2040, die het college onlangs heeft vastgesteld. De woonbootbewoners zullen niet worden gedwongen te verhuizen. Een van de opties is het aanbieden van een alternatieve ligplaats in de Houthavens langs het IJ. Hier komen vanaf 2018 tientallen grote ligplaatsen voor woonboten.

Zicht ontnomen

Volgens het college is de Amstel een van de plaatsen waar het zicht op het water de afgelopen jaren minder en minder is geworden. Andere plaatsen waar de woonboten het uitzicht te zeer wegnemen zijn plekken op de Brouwersgracht, de Lijnbaansgracht en de Prinsen-, Keizers- en Herengracht. Deze plaatsen zijn ook aangewezen als ‘locatie waar verdunning van het aantal woonschepen wordt nagestreefd’.

Langs de Amstel gaat het om de Amsteloevers tussen de Torontobrug bij het Amstelhotel en de Rozenoordbrug (A10-Zuid). De Watervisie spreekt van beide zijden: zowel de Weesperzijdekant als de Amsteldijkzijde. Volgens het college is de dichtheid van woonschepen hier te dicht geworden.

Rijen dik

Met name langs de Weesperzijde liggen de woonschepen soms drie rijen dik aan de kade. Ter hoogte van Café Hesp liggen geen woonschepen en ervaren passanten opvallend veel ruimte en weidsheid.

Hoeveel bewoners van woonboten graag zullen verhuizen van de Amstel naar het IJ is nog maar de vraag. De afgelopen twintig jaar zijn dertien woonschepen in overleg en op vrijwillige basis verplaatst. Ook de gemeente is voorzichtig. Volgens de Watervisie moet worden gedacht aan een dergelijke aantal woonschepen in de periode tot 2040.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.