Zalig niks doen op een zeilcruise langs de Turkse en Griekse kust

’Dingdingding’, de scheepsbel van de Sila gaat. Ik open loom mijn ogen en kijk om me heen: een en al knalheldere, azuurblauwe zee, voor de kust van Turkije. Genoeg getreuzeld nu: het is etenstijd. In twintig wankele stappen bereik ik de rijk gevulde eettafel op het achterdek. Het zalige niks doen wordt voor even onderbroken door het zoveelste culinaire hoogstandje dat de scheepskok uit de kombuis heeft getoverd.

Blue cruise

Je hebt cruises en je hebt blue cruises. In het laatste heeft Nathalie D’Alessandro (geboren en getogen in Drenthe) zich samen met haar partner Michael van Kolfschooten gespecialiseerd. Hun bedrijf SWS Sailing biedt comfortabele all-inclusive zeilcruises langs de Turkse en Griekse kust. Geen grote schepen en massatoerisme, maar alles juist kleinschalig: varend op een gulet of een ketch, traditionele vissersboten, zoals de Sila, over de Egeïsche Zee.

De Egeïsche Zee. FOTO REIS!

,,Het avontuurlijke van een blue cruise is dat je van tevoren nooit weet waar je die dag zult uitkomen. Wind en weer bepalen de route en het programma'', legt D'Alessandro uit. ,,Een blue cruise is in niks te vergelijken met een gewone cruise.'' De kapitein doet een voorstel voor de route, want de gasten willen natuurlijk wel iets meer zien dan blauwe zee alleen.

Er zijn verschillende gebieden waar de Sila vanuit het Turkse Bodrum op kan koersen. De reisroutes kenmerken zich vooral door de schitterende natuur en bijzondere cultuur. D'Alessandro: ,,Met een schip kom je op unieke plaatsen waar je anders niet zo gemakkelijk kunt komen. Daar gaan we voor anker. Het kan zomaar zijn dat je in een baai bent die door natuurfilmer Jacques Cousteau het paradijs op aarde is genoemd. In dit kristalheldere water kun je geweldig zwemmen en snorkelen, daarvoor hoef je echt niet naar de Cariben.''

Ontstressen

Uiteraard meert de Sila ook af aan een kade of steiger, zodat je aan wal kunt gaan. Zo ben je het ene moment op een klein Grieks eilandje, dan weer bij een Turkse wijngaard, een archeologische site of een charmant Turks vissersdorpje, in een beeldschone baai waar zelfs Lonely Planet nog nooit van gehoord heeft.

Het Griekse eilandje Symi. FOTO REIS!

Terug op de boot wacht de crew je op met een lekker drankje of een Turks hapje. Vervolgens bereiden ze zich voor op de komende zeiletappe: het anker wordt gelicht, de trossen worden losgegooid en zodra het kan de zeilen gehesen. De gasten gaan verder met het grote genieten, of zoals gast Max het noemt: het zalige niks doen. Hij is al voor de vijfde keer mee met een blue cruise, dus hij kan het weten. ,,Een week vrijheid, wind om je hoofd, zonnen op het voordek, fantastisch eten… Je wordt echt in de watten gelegd, je mag doen en laten wat je wilt, alles kan, niks moet. Op deze manier ontstressen is heerlijk. Bovendien leer je nieuwe mensen kennen, het is dus nog eens erg gezellig ook.''

Kleinste hotelkamertje

Op de Sila is plaats voor twaalf gasten. Alle hutten hebben hun eigen sanitair. Ik heb hut 4: het is het kleinste hotelkamertje waar ik ooit geslapen heb. Een lekker bed, een wastafel, douche en toilet. Meer heb je toch niet nodig. Ik slaap als een roos, want de Sila wiegt me elke nacht zachtjes in slaap. Tot de bel weer gaat. Het onbijt is klaar.

Een baai bij Hayitbuku. FOTO REIS!

Vroeg boeken

Je doet er goed aan op tijd te boeken voor een blue cruise, omdat de schepen maar een klein aantal passagiers kunnen meenemen. Aanmelden kan individueel of als stel, maar het is ook mogelijk een schip af te huren voor een familietrip, vriendenreis of bedrijfsuitje. Klik hier voor meer informatie

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.