Zomerblog Thailand (1): Tours in Bangkok

Reis!-redacteur Karlijn trekt deze zomer met vriend en backpack door Thailand en doet verslag. Vandaag deel 1: tours in Bangkok.

Bangkok

Een trip naar het land van de eeuwige glimlach - een slogan die niet geheel opgaat, maar daarover later meer - is niet compleet zonder een bezoek aan haar hoofdstad Bangkok. De vraag is alleen waar je moet beginnen, want de stad is enorm. Lopen vonden we haast ondoenlijk, gezien de afstanden en het klimaat. Dus gingen we voor een aantal handige en leuke manieren om de stad te verkennen. 

TukTuk

Onmiskenbaar het makkelijkste vervoersmiddel van Bangkok: de TukTuk. De driewielige racemonstertjes in felle kleuren scheuren door de straten. Wil je veel van de stad zien? Je hoeft nooit lang te wachten; de chauffeurs hebben een neus voor toeristen die langs de straat staan en op zoek zijn naar een volgende bestemming. 

Daar schuilt direct het gevaar: een groot deel van de chauffeurs biedt spotgoedkope tours door de stad aan, van 40 Thaise baht (ongeveer een euro) of zelfs minder. Niet omdat ze je graag hun stad laten zien. Maar, omdat ze, heel bot gezegd, je wat aan willen smeren. Ze hebben overal dealtjes: met souvenirshops, kledingwinkeltjes en uitstapjes. Bij verkoop aan toeristen strijken ze commissie op. 

Zo ook onze chauffeur. Waar hij voor vertrek zwoer niet langs kledingmakers te gaan (we kenden de verhalen), vroeg hij na tempel twee of we toch niet geïnteresseerd waren in Thai fashion. We kochten ‘m om met extra fooi, al verbleekte z'n glimlach tot een grimas. 

Ons eindpunt was een pier, vanuit waar de longtail-boten vertrokken. Toen we wegliepen omdat we een tochtje van anderhalf uur voor 800 baht per persoon vrij prijzig vonden, zou onze ‘vriend’ wel even wat regelen. Na flink getrek en geleur: 800 baht met z'n tweeën. Alsnog te duur, maar die glimlach.. 

Longtail boat

Bangkok vanaf het water is alsof je in een andere stad bent beland. Waar veel straatjes smal zijn, nauw en druk, zijn de bevaarbare kanalen een oase van rust. Vooral bevaren door locals en de toeristen-longtails vonden wij het een welkome ontsnapping van anderhalf uur. 

Vanaf het water kent de stad twee gezichten: rijk en arm. De grote huizen, traditioneel Thais of juist heel modern, afgebakende en ingerichte tuinen, voor hen die wat te besteden hebben. De krotten op palen, van golfplaten en hout, dikwijls verzakt, voor de sloebers. Een hard contrast, maar wel de werkelijkheid. 

De tocht begint, of in ons geval, eindigt meestal bij het koninklijk paleis. Of we nog even 20 baht wilden betalen voor het uitstappen. Bij een souvenirshop. 

Op de fiets

Het was een Nederlander die er ooit mee begon: fietsen door Bangkok. Gekkenwerk, zou je denken, met alle auto's, TukTuks en brommers die kriskras door elkaar racen. Wijlen Co van Kessel dacht daar anders over. Hij startte zijn gelijknamige fietstourbedrijf. Een enorm succes.

Tegenwoordig wordt het gerund door Thai, maar Co is zeker niet uit zijn zaak verdwenen. Zijn beeltenis staat op een altaartje, vanwaar hij alles kan overzien. Hoewel er een scala aan tours te boeken is bij Co van Kessel, van drie-uurs fietstochtjes tot een dagtrip inclusief boottocht, kozen wij op aanraden van oud-deelnemers voor de avondtour.

Drie uur lang fietsten we met knaloranje hesjes (plastic, dus enorm zweten) door de stad. Onze gids loodste ons door een labyrint van steegjes, gangetjes en markthallen; een compleet verborgen wereld. In het befaamde Chinatown reden we dwars door de markt, tussen de vissenkoppen en zakken gedroogde garnalen. We aten street food, bij een van de talloze karretjes langs de weg. Het laatste stukje ging langs open riool en de rivier, met een vleug van uitwerpselen, rottend voedsel en dooie vis. Het deerde niet, want Bangkok bij nacht is zoveel meer dan een glimlach waard.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.