Zomerblog Thailand (2): Rumble in the jungle

Reis!-redacteur Karlijn trekt deze zomer met vriend en backpack door Thailand en doet verslag. Ditmaal deel 2: een dagje jungle. 

Wie na een paar hectische dagen de rust van de Thaise binnenlanden wil bezoeken en een inkijkje wil in de flora en fauna van het land, doet er goed aan een bezoek te brengen aan Khao Yai National Park. Relatieve rust, om eerlijk te zijn. Hoewel Khao Yai, mede door haar grote omvang, nog niet overspoeld wordt door toeristen, wandel je nooit alleen over een gemarkeerd pad. 

Pak Chong

Vanuit Bangkok, onze vorige bestemming, is het vrij eenvoudig in de buurt van het park te komen. De meeste toeristen reizen naar Pak Chong, per trein, bus of minibusje. Ondanks dat we bij een ‘travel agent’ boekten voor een minibus vanaf het grote busstation in Bangkok, werden we door de taxi-chauffeur die ons oppikte in een gewone bus gemanoeuvreerd. Dat hadden we zelf ook kunnen regelen: een beetje duur betaalde beginnersfout.  Na 2,5 uur in de bus - met gratis koekjes, water en een Thais gesproken Hollywoodfilm, dat dan wel - bleek Pak Chong niet meer dan een snelle stopplek onderweg naar beter. Kort gezegd: weinig te beleven. Een jungletocht - een makkelijke manier om Khao Yai te bezoeken - is wel vrij eenvoudig te regelen. De meeste hotels en hostels boeken graag een tour voor je (daar is ‘ie weer: commissie!). 

Bobby

Hoewel je met een (gehuurde) auto, een minibusje of een privégids het park in kunt, is een van de leukste tours te boeken bij Bobby. De Duitser, die al meer dan 20 jaar in Thailand woont, organiseert dagelijks tochten vanuit Pak Chong. Zijn Thaise medewerkers staan 's ochtends al vroeg bij ons hotel om ons op te pikken. Gewapend met een pot vol anti-insectenspray en een camera kan het avontuur beginnen. De eerste stop: Bobby’s lodges. Naast zijn tours heeft de markante Duitser ook een aantal houten minibungalows, waar gasten kunnen verblijven. Let wel, wie zeker weet dat hij naar Khao Yai wil doet er goed aan ruim op tijd een lodge te boeken. Waar toeristen normaal gesproken in de meeste gevallen gewoon een hotel binnen kunnen wandelen voor een kamer, kregen we een dag voor de trip al te horen dat Bobby volgeboekt was. Voor de komende twee maanden. 

Bloedzuigers

Vanaf Pak Chong is het een half uurtje rijden naar de ingang van het park, een van de drie in Thailand waar nog wilde olifanten leven. Er lopen verschillende wegen door het park, langs bezienswaardigheden en uitkijktorens, al zijn de vergezichten vanuit de open bus al een plezier op zich. Langs de kant van de weg een scala aan bordjes: cobra-oversteekplaats, pas op voor overstekende olifanten, geen apen voeren en gaur-gebied (een soort waterbuffel).  Er lopen verschillende wandelpaden door Khao Yai, voor ervaren en minder ervaren hikers. Het is verstandig om een lange broek aan te doen en bloedzuigersokken te halen bij het bezoekerscentrum, op ongeveer een halfuur van de ingang. Vooral als het (heeft) geregend, komen de kleine engerds tevoorschijn. 

We liepen een vrij toegankelijk pad van ongeveer 3,5 kilometer onder leiding van gids JJ, een kleine Thaise gewapend met een camera. Één met haar op de tanden. Of we van avontuur houden? Kom maar op! Over de rotsen klauteren, een waterval afdalen (af en toe met knikkende knieën) en onderaan je lunch opeten. Het vergt wat, maar dan heb je ook wat. Onderweg ook nog een zonnebadende krokodil tegenkomen en het plaatje is compleet. 

Apen en olifanten

Apen genoeg in het park. Sommigen hondsbrutaal en gewend aan toeristen. Tijdens een stop gaat een jongedame er zelfs bijna met een lunchpakket van een van onze groepsleden vandoor, onder luid apengegil. Een flinke plens water redt het bakje. Zelfs midden op straat, tussen de voorbijrijdende auto's, vlooien de dieren rustig verder.  Op verschillende plekken kun je olifanten spotten. Er zijn een aantal uitkijktorens, bij watertjes en poelen. Ook komen de dieren graag zout likken op open plekken. Het spotten vergt wel tijd en geduld. Tegenvaller: wij zagen ze niet.

Het nadeel van een tour is vaak een vol programma.  Een programma dat net op tijd afloopt. Donkere wolken pakken zich samen en in de verte klinkt geroffel. Regenseizoen, dus bijna iedere avond is het raak. Terug in de bus, met het uitzicht op het park, schieten de bliksemschichten door de lucht. Eenmaal in het hotel is het bed gauw gevonden, de benen nog lichtelijk natrillend van het avontuur.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.