Zomerblog Thailand (3): Met de trein naar Chiang Mai

Reis!-redacteur Karlijn trekt deze zomer met vriend en backpack door Thailand en doet verslag. Vandaag deel 3: met de trein naar Chiang Mai, in het noorden. 

De mooiste manier om naar Chiang Mai te reizen is per trein. Waar velen kiezen voor de nachttrein vanuit Bangkok of Ayutthaya, kozen wij - ook door een volgeboekte nachttrein - voor de tien uur durende dagtreinreis. Achteraf de betere keuze. 

Onderweg 

Voor iets meer dan 600 baht (15 euro) per persoon reis je tweede klas, met airco, naar de noordelijke stad Chiang Mai. Wij kozen ervoor van Pak Chong naar Ayutthaya te gaan en daar op de trein te stappen. Op het station lopen station managers en hun assistenten rond om reizigers, dus ook ons, vriendelijk doch dwingend op de goede plek op het perron te zetten. Recht voor de deur van het goede treinstel. 

Eenmaal onderweg vervelen we ons niet. De billen nog niet aan de stoel of de hostess staat voor ons klaar met een soort ranja en een zoet broodje. Buiten trekt een vlak landschap aan ons voorbij. Het zijn vooral rijstvelden. Af en toe buldert de locomotief door een dorp, langs kleine stationnetjes, met luid galmende luchthoorn. Thaise jongetjes voetballen op blote voeten. Een aap kijkt me aan vanaf een naastgelegen stroomkabel. Inmiddels staat er al warme rijst voor ons op de treintafel. 

Jungle

De rijstvelden gaan halverwege de reis over in licht glooiende bossages. De lucht betrekt en de eerste druppels vallen; het regenwoud maakt zijn naam waar. De buien zijn vaak hevig. Een gordijn zo grauw en grijs van de vallende bui dat er van de wijde omgeving weinig meer te zien is. Maar naast hevig zijn ze meestal van korte duur. Waar wij Hollanders gewend zijn aan een dag regen, zijn we dat in Thailand nog niet tegen gekomen. 

De trein hobbelt verder, steeds langzamer. We gaan dwars door de jungle. Geen verharde wegen, maar roestbruine (modder)paden. Kleine palmplantages op stukken weggekapt oerwoud. Maar ook ongerepte wildernis, waar geen mens woont. We speuren tevergeefs naar wilde dieren. De locomotief moet keihard werken om de volgeladen trein de heuvels op te trekken. Even lijkt hij het niet te redden: de rails is nat en de wielen slippen. Met een flinke dot gas trekt hij door. 

Chiang Mai

De laatste uren van onze treinreis zijn in het donker, helaas. Eenmaal op het station van Chiang Mai dringen de taxichauffeurs zich aan ons op. We besluiten de aasgieren aan ons voorbij te laten gaan en stappen bij een TukTuk-chauffeur in die in z'n wagentje ligt te relaxen. 

Het opdringerige is overigens niet des Chiang Mai’s. De sfeer is gemoedelijk, zelfs rustig. In de kleine straatjes van Old Town, een rechthoekig gebied afgebakend door een gracht, stikt het van de guesthouses en gezellige kleine restaurantjes. Maar ondanks dat blijft het rustig. 

Hoewel de stad, naast de bekende tempels, verder weinig bezienswaardigheden kent, zijn de markten een aanrader. Dagelijks is er de Warorot Market, een grote warenmarkt waar de Thai hun (dagelijkse) boodschappen doen. Op zaterdag en zondag zijn er de Walking Streets, souvenir-avondmarkten, bomvol toeristen. Heerlijk even slenteren. Rustig, op z'n Chiang Mai’s.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.