Zomerblog Thailand (4): Koken in Chiang Mai

Reis!-redacteur Karlijn trekt deze zomer met vriend en backpack door Thailand en doet verslag. Vandaag deel 4: koken in Chiang Mai. 

De monden van de Thai staan nooit stil. Of ze praten, of ze glimlachen, of ze kauwen. In Thailand draait een groot deel van de dag om eten. Inkopen, voorbereiden, koken, eten. Vooral het opeten van een vers bereid (straat)maal doet de glimlach van een Thai veranderen in een tandenblotende grijns. Tijd om kennis te maken met dat plezier.

Kookscholen

Thai leren de toeristen maar wat graag kennis maken met hun keuken. In de meeste grote plaatsen zijn meerdere kookscholen met ochtend-, middag-, avond-, of zelfs dagvullende programma’s. Met kop en schouders boven de anderen uit steekt Chiang Mai, waar op elke straathoek wel een uithangbord wappert. Dus waar anders boekten we een kookcursus dan in het mekka van de kookschoolwereld.

Onze keuze werd Baan Thai Cookery School, een ‘modern’ (voor Thaise begrippen) kookinstituut in het hart van Chiang Mai’s oude binnenstad. We besloten voor de avondcursus te gaan, van vier tot negen. Vier gangen Thais eten, al jaren een van onze favoriete keukens: kom maar door!

Naar de markt

Erg handig: bij de meeste toeristische activiteiten zit een ophaal- en terugbrengservice vanaf je hotel. En als dat niet zo is: als je hotelpersoneel vraagt of ze het voor je willen regelen, dan doen ze dat graag. Net als taxi's, restaurants, massagesalons en al het andere waarbij de hulp van een local misschien van pas komt. Hoewel de kookschool slechts vijf minuten lopen van ons guesthouse lag, werden we dus keurig opgehaald. Hup, achterin de laadbak van een pick-up. Met een aantal geïmproviseerde bankjes en soms zelfs een afdak is het een graag gebruikt taxivoertuig, dat je in heel Thailand tegenkomt. 

De eerste stop: de markt. Het lokkertje in de folder van ‘zelf inkopen doen’ bleek een fabeltje. Ja, we gingen naar de markt. Maar meer dan een korte uitleg - in goed Engels, overigens - over de Thaise producten en basisbenodigdheden was het niet. Een beetje snuffelen aan verschillende kruiden en met de neus in een pot garnalenpasta (brrr). Binnen no time zaten we weer in de taxi, onderweg naar de kookschool. 

Gesneden koek

Iedere cursist kon z'n eigen gerechten kiezen; per gang drie keuzes. Wij kozen elk bewust voor andere gerechten, zodat we konden delen. Samen koken was er echter niet bij, omdat de recepten in verschillende keukens werden bereid. Iets om rekening mee te houden, wil je de beleving echt samen voelen. De cursus startte met een rijstgerecht, gevolgd door soep, een voorgerecht en eindigde met een curry. Waarom deze volgorde is ons overigens nog steeds een raadsel. 

Hoewel je je eigen pannetje bereidde, hoefde je jammer genoeg niet veel zelf te doen. Alle ingrediënten lagen klaar op een schaaltje. Een kwestie van snijden en klaar was Kees. De pannen, pollepels en sauzen stonden klaar om te gebruiken. De rijst was al gekookt en het gekregen receptenboek was onnodig: de kookjuffen schetterden de volgorde van in de pan gooien keurig door de keuken. In rap tempo, trouwens, dus enigszins opletten was wel nodig. 

Ervaring

Net als de aanwijzingen volgden de gangen elkaar ook in rap tempo op. We kregen even tijd om ons maal te verorberen, om vervolgens snel het volgende in de pan te gooien. Een beetje lopende-band-werk, was ons idee. Wie op zoek is naar meer diepgang, doet er verstandig aan een privékookles te boeken. Wel flink duurder, maar dat moet je op de koop toe nemen. 

Al met al toch een bijzondere ervaring, op je blote voeten viskoekjes en loempia's in een loeihete pan met olie bakken. Met weinig verschillende ingrediënten een enorm smaakvol eenpansgerecht maken is een kunst op zich. Een ervaring en een volle buik die we, ondanks het rappe tempo en basale programma, toch niet hadden willen missen.

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.