Zomerblog Thailand (7): De markt van Bangkok

Reis!-redacteur Karlijn trekt deze zomer met vriend en backpack door Thailand en doet verslag. Vandaag deel 7: de markt van Bangkok.

Arm en rijk

Na een week duiken, zonnen en genieten op bounty-eiland Koh Tao, konden we het niet laten de drukte van grote stad Bangkok nogmaals op te zoeken. De stad had iets geraakt, met haar georganiseerde chaos, drukke straten, smalle steegjes, lachende locals en heerlijk streetfood.

Het MBK winkelcentrum. FOTO WIKIMEDIA

Wat vooral intrigeerde was de mix. Waar je in veel steden wel enigszins een verdeling ziet tussen arme en rijke wijken, draait in Bangkok alles door elkaar. Kolossale luxe wolkenkrabbers staan naast sjofele appartementencomplexen, waar voor Westerse begrippen veel mensen op weinig vierkante meters samengepakt zijn. Voor sjieke restaurants verkopen de straatkoks hun maaltje voor weinig geld. In Bangkok lijkt het allemaal samen te komen, ongeacht afkomst, sociale status of het saldo op de bankrekening.

Chatuchak

Diezelfde mengeling is zichtbaar op de verschillende markten. Want wie op koopjes- en souvenirjacht wil, doet er goed aan om twee dagen extra te boeken in de hoofdstad. Bangkok is winkelstad bij uitstek: naast de grote malls met bekende Westerse (luxe)merken in kleding en schoenen, zijn de meeste andere markten en winkelcentra een mix van dagelijkse gebruiksvoorwerpen, eten, souvenirs, goedkope kleding en accessoires. Waar, wederom, een mix van arm en rijk haar boodschappen doet.

Chatuchak Weekend Market. FOTO FLICKR

De grootste markt van Bangkok is Chatuchak Weekend Market. De naam zegt het al: alleen op vrijdag, zaterdag en zondag van 06.00 uur ’s ochtends tot 07.00 uur ’s avonds zijn de stalletjes bemand. Op het terrein lijkt er geen eind te komen aan de mini-winkeltjes: ruim 15.000 marktkramen met een bizar gangenstelsel om in te verdwalen. Wie alles wil zien, moet echt een dag uittrekken.

Porselein, tassen, schoenen, kleding, bloemen, gedroogd voedsel, vers voedsel, Chinese prullaria, wierrook, zeep, antiek, boeken, meubels, huishoudproducten: alles is te koop op Chatuchak. Volgens de plattegrond is het marktterrein ingedeeld naar productcategorie, maar in de praktijk bleek de invulling bijna net zo chaotisch als het verkeer. En wie denkt rustig te kunnen kunnen winkelen, komt bedrogen uit. Het stikt van de toeristen en Thai. Maar, juist die voor Bangkok kenmerkende chaos en drukte maakt een bezoek aan Chatuchak wel de moeite waard.

Patpong

Een andere, bijzonder intrigerende mengeling is zichtbaar op Patpong Night Market. Niet alleen staan de straatjes iedere avond vol met marktkramen, de gebouwen langs de kant huizen vooral nacht- en sexclubs. Een gezin met kinderen gevraagd zien worden of ze willen aanschouwen hoe een Thaise in een van Bangkok’s beruchte pingpong shows een dartpijl of ander voorwerp uit haar geslachtsdeel wil laten schieten, is een vreselijk grappig schouwspel.

Iedere toerist, ongeacht leeftijd of geslacht, wordt gevraagd. De een blijft achter in shock als duidelijk wordt wat de inhoud van een show is, de ander bedankt vriendelijk lachend en de derde laat zich overhalen om gratis te kijken – mits hij of zij een overmatig geprijsd drankje consumeert.

De shows bij Patpong Night Market. FOTO FLICKR.

Op de markt proberen verkopers ondertussen hun waar aan te smeren, opdringeriger dan de meeste andere marktkooplui in Bangkok. Opvallend zijn de lege kramen, met slechts een paar boekjes uitgestald. Het zijn de nieuwste catalogi van ’s werelds duurste horloges. Kies maar uit: u vraagt, Patpong levert. Goedkoop zijn ze voor Thaise begrippen niet: vijftig euro voor een Rolex. Maar, die prijs komt pas op tafel na een stevige onderhandelsessie met dreigen tot vertrek.

Schuldig

Voel je niet schuldig als je wil onderhandelen. En zet vooral flink in. De Thai kennen de zwakke plek van toeristen. Ze proberen je wat graag de hoofdprijs te laten betalen, of het nou in China Town is, op een van de versmarkten, de bloemenmarkt, de kramen op Khao San Road in het backpackersdistrict, of zelfs bij de streetfoodkarretjes. Hun goed recht, overigens. Als ze vinden dat je te ver gaat, lachen ze vriendelijk en beëindigen de onderhandeling. Even goede vrienden.

Even goede vrienden op Chatuchak. FOTO KARLIJN TER HORST

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.