Zomerblog: Treinen door Europa (1)

Deze zomer reist Koen Marée met de trein dwars door Europa. Voor Reis! doet hij verslag van zijn avonturen en ervaringen. Vandaag het eerste deel: met de trein naar Berlijn.

Wie ’s ochtends zou besluiten om van Groningen naar Berlijn te gaan, staat ’s middags al in de Duitse hoofdstad. De eerste van vele treinreizen op mijn route, die me uiteindelijk zelfs tot in Griekenland gaat brengen, breng ik door met het wegwerken van een van mijn opgespaarde boeken. (P.F. Thomése’s ‘Verzameld Nachtwerk’, gekregen van goede vriend Niels). Alleen daarom al is treinen zo fijn: je stapt in en komt vanzelf aan op je bestemming.

Mijn hostel is snel gevonden. Het rustige Eastern Hostel, met de chaotische eigenaar Matt, bevindt zich aan de noordkant van het centrum. Slapen in hostels heeft veel voordelen. Zo is het goedkoop en geven de slaapzalen en gemeenschappelijke ruimtes veel gelegenheid om nieuwe mensen te ontmoeten. Iets wat erg fijn kan zijn, als je alleen reist en toch graag met mensen optrekt. Voor stelletjes met een beperkt budget is het echter vaak ook mogelijk om een tweepersoonskamer te boeken.

De East Side Gallery in Berlijn.

Aanvankelijk is mijn plan nog om alles te voet te gaan doen. Je ziet veel meer en leert je weg te vinden. In een miljoenenstad als Berlijn is dat echter ondoenlijk, tenzij je op afstand mee wil doen aan de Nijmeegse Vierdaagse. Met een Tageskarte van 7 euro per dag (er zijn ook meerdaagse kaarten) kun je binnen de stadsgrenzen gebruik maken van elke metro, bus, tram en trein die je tegenkomt. Ideaal voor wie in korte tijd zo veel mogelijk wil zien.

Nog diezelfde dag doorkruis ik het centrum: de Reichstag, de Brandenburger Tor en de Berliner Dom zijn absolute must-sees. Alsmede Checkpoint Charlie, het controlepunt van de Amerikanen tijdens de scheiding van Oost- en West-Berlijn. Twee dagen later beweert Iko uit Amsterdam, die ik ontmoet in het hostel, dat daar ook de lekkerste curryworst van heel Berlijn te verkrijgen is. ‘En weet je hoe het heet? Checkpoint Curry!’, lacht hij.

East Side Gallery

Ook de Berlijnse Muur kan niet ontbreken op het lijstje van de Berlijnganger. In het oosten van de stad ligt de beroemde East Side Gallery, een van de bewaard gebleven delen van de muur. Graffitikunstenaars hebben de holocaust en de Koude Oorlog op indrukkende wijze afgebeeld.

Ik besluit de Spree, de rivier die dwars door Berlijn stroomt, over te steken en verdwaal in het artistieke Kreuzberg. Ook hier is graffiti overal in het straatbeeld aanwezig.

Het Monbijoupark in Berlijn.

Het rauwe beeld van Berlijn wordt niet veel later versterkt, als ik op een terrasje in de Bergmannstrasse uitrust van mijn rondgang. Een vijftiger steekt achtereenvolgens zijn lange baard en zijn gezicht uit een raam van een gebouw dat grenst aan het plein. Achter hem gaat een speaker schuil, waar luide hardrock uit wordt gepompt. Al headbangend begroet hij de verbaasde dagjesmensen. De oude punker is zeker niet de enige alternatieveling in de stad. Berlijn is kleurrijk in zijn bewoners.

Winkelen

Verderop in de Bergmannstrasse stuit ik op een enorme vintagekledingwinkel, Colours genaamd. Wel moet je eerst een poortje door en lijkt het alsof je een gewoon flatgebouw betreed, maar vanaf de straatkant staat dit goed aangegeven. Je betaalt je kleding per kilo, waardoor het verleidelijk is om je mandje zo vol mogelijk te gooien.

In Kreuzberg bevinden zich meer alternatieve kledingwinkels, terwijl aan de Potzdamer Platz of in de Friedrichstrasse enorme winkelcentra te vinden zijn.

Ik neem de metro naar de Kochstrasse, waarvandaan het vijf minuten lopen is naar de Galerie Topografie des Terrors. De gratis te bezoeken tentoonstelling is gevestigd op fundamenten van drie vroegere Nazibolwerken. De Gestapo, de SS en de Sicherheitsdienst (SD) opereerden allen vanaf de Wilhelmstrasse. Na de Tweede Wereldoorlog werden de gebouwen neergehaald. De activiteiten van deze verschillende Nazidiensten worden uitvoerig beschreven. Het indrukwekkendst zijn echter misschien wel de persoonlijke verhalen van Berlijnse joden, burgers en nazi’s, die worden geïllustreerd met foto’s. Voor wie meer interesse heeft in de Tweede Wereldoorlog, is ook het Joods museum een aanbeveling.

De Fernsehturm in Berlijn.

Het is woensdag. Net als in Nederland is het in Berlijn mooi weer. Ik wik en weeg mijn opties, want het is mijn laatste dag in Berlijn en ik heb nog lang niet alles gezien. Zo is het verleidelijk om omhoog te gaan in de Fernsehturm, de hoge televisietoren aan Alexanderplatz. De wachtrij van anderhalf uur schrikt mij af, waarna ik opnieuw een wandeling begin door de straten van Berlijn. Hier bevinden zich enkele statige, klassiek gebouwde musea. Een contrast met andere delen van Berlijn, die vaak uit blokken bestaan.

Terug in het hostel ontmoet ik een groep Amsterdammers, die net als ik aan een treinreis door Europa zijn begonnen. Mijn laatste avond breng ik met hen door. We eten een heerlijke hamburger aan de Oranienburgerstrasse, om vervolgens in het Monbijoupark tussen vele andere groepjes te genieten van de nodige alcoholische versnaperingen. Met wat muziek en lichtjes op de achtergrond Aan de rivierzijde van het park bevinden zich barretjes en dansen koppeltjes de chachacha.

Krakau

Wie Berlijn echt uitgebreid wil bezichtigen, zal er minstens een week voor moeten uittrekken. En dan nog zal je niet alles hebben kunnen zien. Voor mij zit er niets anders op dan weer een keer terugkeren, al is dat zeker geen onaangename conclusie. Voor nu trek ik verder richting het Oosten.

De volgende bestemming is Krakau, waar eind volgende week de rooms-katholieke Wereldjongerendagen van start gaan. Tegen die tijd ben ik alweer weg, maar ik merk tijdens het schrijven van dit stuk al wat van de beveiligingsmaatregelen die door Polen zijn genomen om het evenement in goede banen te leiden. De politie loopt geregeld door de trein. Zelf ben ik vooral benieuwd naar de architectuur in de stad. Een stad die de bijnaam ‘Florence van Polen’ draagt, heeft wat waar te maken!

Klik hier om terug te keren naar Reis!

Of like Reis! op Facebook, Twitter en Instagram

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.