Analyse: ‘Ik heb tegen sleepwet gestemd, omdat de regering voor is’

Het Noorden stemde in meerderheid tegen de sleepwet. Dat stemgedrag komt overeen met dat van de grote steden in het land.

Veel mensen die we woensdagochtend aantroffen in het kieslokaal in Woonzorgcentrum Voor Anker in Hoogezand stemden tegen de inlichtingenwet.

Het blijkt ook uit de cijfers: in de gemeente Midden-Groningen stemde 61,1 procent tegen. ,,Ik stem tegen, omdat de regering voor is’’, verklaarde Jan Stevens (76) die net het kieslokaal verliet.

Tegen liberale Rutte en ‘rechtse’ veiligheidsdiensten

Wie een blik werpt op de stemkaart van het referendum ziet het meteen: er zijn twee soorten gebieden waar de meerderheid tegen de aftapwet is: op het noordelijke platteland met uitzondering van de Drentse zandgronden en in bijna alle grote steden.

Misschien niet toevallig de oorden waar politiek links van oudsher sterk was vertegenwoordigd. Gebieden waar de gevestigde politieke orde - lees het liberale kabinet Rutte en de ‘rechtse’ veiligheidsdiensten - met argwaan worden bekeken.

‘Tegen’-offensief van Arjen Lubach

Natuurlijk zijn er talrijke noorderlingen die uit privacy-overwegingen tegen de sleepwet hebben gestemd. Dat geldt ook voor veel jongeren, bijvoorbeeld in de stad Groningen die mede zijn beïnvloed door het ‘tegen’- offensief van programmamaker Arjen Lubach, maar andere sentimenten spelen ook een rol.

Neem mevrouw Ouwinga (73) uit Hoogezand die naar eigen zeggen tegen heeft gestemd, omdat ze de overheid niet vertrouwt, ‘ook al geeft ze nog zoveel garanties’. ,,Ik heb haar te vaak op het tegendeel betrapt.’’

Wantrouwen jegens de rijksoverheid

Ze is niet de enige in het Noorden die een diep wantrouwen jegens de rijksoverheid koestert. Veelzeggend is de verklaring van de 45-jarige man uit de Groningse wijk Lewenborg, die niet met zijn naam in de krant wil. Hij heeft zojuist tegen gestemd ‘omdat de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Gemeenteraad
gemeenteraadsverkiezingen 2018