Column Eric Nederkoorn: Een onraadgevend referendum

Het zijn verwarrende tijden voor nogal wat Groningers in de provincie. Er zitten verkiezingen aan te komen, dat is iedereen wel zo’n beetje duidelijk. Je ziet Pechtold, je ziet Asscher, je ziet Wilders en Baudet als ze niet wegblijven, en je denkt, o ja, 21 maart, voor de gemeenteraad.

Dat klopt in heel Drenthe. In Groningen ligt dat anders. Voor de raden van drie nieuw te vormen gemeenten in deze provincie hoeven de bewoners pas op 21 november naar de stembus: die van Westerkwartier, Groningen (inclusief Woedend Haren) en Hogeland, dat beter Hunsingo had kunnen heten, maar vooruit.

Toch zullen dankzij een verwarring schoppend referendum – de specialiteit van dit instrument – volgende week woensdag heel wat bewoners van deze aanstaande gemeenten naar een stemlokaal gaan in de hoop hun favoriete kandidaat een zetel te bezorgen. Ze hebben immers een oproep thuisgekregen. Weliswaar voor het sleepwetreferendum, maar dat heeft niet iedereen door.

Zaterdag was er bij de voorstelling van het NNT in de Groningse schouwburg bijvoorbeeld nog een welopgeleide heer – tot helemaal aan de universiteit aan toe – die echt niet beter wist dan dat hij voor de raad ging stemmen. En zo fietsen straks meer mensen met hun stempas voor nop naar een stemlokaal. Dat referendum heet weliswaar ‘raadgevend’, maar er komt geen raad van, wel onraad.

Voor de politieke partijen in de nu verkiezingsvrije plaatsen lijkt het een gekke tijd. Ze zien op 21 maart het momentum in leegte voorbijtrekken. Het weerhield de afdeling van de PvdA in Groningen er zaterdag niet van roodgejast in de benen te komen. De leden verzamelden zich in Beijum voor de AH in de Stoepemaheerd, die in de volksmond wel Poepammesteert wordt genoemd, en dat was nu treffend, want de PvdA’ers kwamen straatrotzooi opruimen in het kader van NLdoet. Om daarna nog een potje huis aan huis te flyeren voor een Wijkgesprek op de 19de.

Voelt ’t niet maf, overal campagnes, en jij toekijkend langs de zijlijn? Nee, vond Diederik van der Meide, raadslid. ’t Grote probleem wordt in november de inwoners duidelijk te maken dat hier dan wél verkiezingen zijn, zei hij. En daar kon hij wel eens een punt hebben.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.