Column Eric Nederkoorn: Engel en de wereld die doordraait

De wereld mag dan doordraaien, vandaag gaat dat nogal traag. Engel Modderman, volhardend communist te Winschoten, is geduldig.

Als je al zo lang als hij wacht op de revolutie - 36 jaar - dan kunnen de paar uren die Erik Dijkstra van DWDD verlaat is er nog wel bij. Dus zit hij ontspannen achter koffie en peuk in het kantoor van zijn Verenigde Communistische Partij (VCP), in de Winschoter Torenstraat.

Engel Modderman - de voornaam verwijst naar zachtmoedige bescherming, de achternaam naar ferme actie. Vriendelijk toegeknepen ogen, maar o wee. Aan de muren van het voormalige winkelpand hangen foto’s van zijn helden Che en Fidel. Een piepklein borstbeeld van Lenin verstopt zich schuchter achter een stapel papier. Ook Mao’s Rode Boekje verliest het qua zichtbaarheid dik van de Cubaanse vrienden. Het communisme was nu eenmaal niet overal even prettig. Ja, Cuba is nog steeds zijn voorbeeld, beaamt Engel. Ook al lijkt het klassieke Fidelisme er nu wat teruggedrukt.

Zijn VCP heeft vier zetels in Oldambt. Zoveel communisten vind je verder nergens in een raadszaal. In Lemmer bezit de VCPN er eentje. In Heiloo eerst twee, maar toen liep er iemand weg. Want sinds de late CPN is afscheiden scheuring en inslag. Zo wrikte de VCP zichzelf in 1999 ook los van de VCPN.

Jan Kenter, Annemiek Noordegraaf en Alma de Groot, nummers 2, 3 en 4 van de lijst, zijn er ook. En dan stommelt Derk Jan Bleeker binnen, vier jaar terug nog kandidaat-wethouder, nu 71 jaar en gewapend met looprek. Hij geldt als een man met een groot hart. Zelf houdt hij het op een hoge bloeddruk. Te veel opwinding bij politieke kletskoek, zegt hij. ,,Denk toch nog eens na over een wethouderschap”, oppert Modderman. ,,Dou dat moar ee’m nait”, krijgt hij terug. Vereerd, dat wel.

Dan, Erik Dijkstra, alsnog, rechtstreeks uit Loppersum. Dat van die aardbevingen, zo viel zijn DWDD-ploeg op, poeh, dat hakte er daar in zeg. Hij speldt Engel een microfoontje op en interviewt hem als menselijk souvenir van een verloren ideologie. Zo ziet Engel zichzelf niet. Hij wil de mens helpen. Welke andere partij opent wekelijks drie keer vijf uur zijn deur voor klachthebbers? Geen enkele, zegt hij. Nul.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.