Column Eric Nederkoorn: Genieten bij de campagnefilmpjes

Een van de geneugten van deze verkiezingstijd is het fraaie fröbelwerk waarmee de lokalo’s hun politieke boodschap uitdragen. Naast de klassieke verkiezingsposters worden, sinds het internet tot in de krochten van het bevattingsvermogen is doorgedrongen, gefilmde stemmensmekers door elke partij ingezet.

Dat deze bijdragen door hun aard in nogal wat gevallen averechts zouden kunnen uitwerken, wordt door de communicatieafdeling van de partijen wellicht geslikt om de hoofdrolspelers - de zo goedbedoelende kandidaten - niet voor het hoofd te stoten. ’t Is ook lekker makkelijk gniffelen om die met weinig middelen geschoten propaganda. Al die acteurs dragen toch maar mooi hun steentje bij aan de democratie. Nou wij weer.

Het hardst gelachen heb ik ooit in Emmen, om een poster. Was ook de bedoeling. Je had er in 1986 tien partijen, van wie de affiches elkaar op het Marktplein op een kluitje probeerden te overschreeuwen. Plaatselijk snackbarhouder Piet van Belle plakte naast al die gortdroge posters in een stille nacht een eigen levensgroot affiche, met erop naast zijn uitgestreken hoofd en een zak patat de tekst: ‘Stem Lijst 11, Friet van Piet’.

Nu is het de tijd van bewegend beeld. Collega Roelof van Dalen maakte voor www.dvhn.nl een compilatie van fragmenten uit campagnefilmpjes. Een paar tips. Let op die van Loppersum Vooruit, ruw gezongen in jaren 80-stijl: ,,Partij van drie keer D: duidelijk, dichtbij, direct.” En ten overvloede de subtekst: ’Geen hoofdkantoor in Den Haag’. Zie de overal loopfietsende Helma Kiewiet van PLOP in Assen, stad waar dus alles kan. Of Jan Menninga, die beangstigend vlak voor de camera vertelt hoe onveilig Delfzijl wel wordt (heeft hij gehoord), terwijl plaatsgenoot en CDA-wethouder IJzebrand Rijzebol een boodschap heeft die je alleen al door die schitterende naam weer snel kwijt bent. IJzebrand Rijzebol, waarom is zo iemand geen minister? Of koning?

GroenLinks in Borger-Odoorn gooit een ufo in de strijd, waar Lijst Groen in Noordenveld kiest voor animatie. Evenals Gemeentebelangen De Wolden op de eigen site, trouwens, ook geschikt voor als de kiesgerechtigde leeftijd daalt naar 6 jaar. Ja, je weet maar nooit.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.