Wakker Emmen houdt zich in college prima staande

Het pluche in Emmen wordt al jarenlang bezet door PvdA, CDA en VVD, maar net als in Den Haag krijgen ook hier de Grote 3 steeds minder stoeltjes tot hun beschikking. Er werd dus met argusogen uitgekeken naar Wakker Emmen, dat vier jaar geleden een megawinst boekte en zomaar drie wethouders mocht leveren.

Het windmolendossier speelt daarin een grote rol en daarin kreeg Wakker Emmen het lid flink op de neus. Maar ondanks die tegenvaller hield de partij zich ook in het college prima staande, zeker als je in ogenschouw neemt dat er nauwelijks een politieke achtergrond is. Wakker Emmen lijkt voornamelijk te drijven op de ambities en gedrevenheid van René van der Weide, die dan ook wethouder van windmolens en een heleboel meer werd.

Hij draaide de bevolking een rad voor ogen met die vermaledijde molens, want ten tijde van de vorige verkiezingen wist Van der Weide natuurlijk ook wel dat je windmolens niet zomaar tegenhoudt: je hebt er als gemeente niet zoveel over te zeggen. De nieuwbakken wethouder deed vervolgens de enige juiste stap en nam de regie in eigen hand, maar maakte weer een fout door via een achterdeurtje een lokale windboer tegemoet te treden. Of deed hij dat bewust, in de wetenschap dat met zoveel geharrewar en zoveel tegenstellingen de molens er nooit zullen komen?

Houdt zich iets meer in

Van der Weide kan niet zo heel goed tegen kritiek - al schiet hij niet meer zo uit zijn slof als in het begin van zijn wethouderschap, toen hij het jasje van fractievoorzitter nog niet helemaal had uitgetrokken. Overigens, soms verdenken we hem ervan nog steeds fractievoorzitter te zijn en ook tijdens fractievergaderingen de lijnen uit te zetten - daarvoor zijn er net iets te veel een-tweetjes tussen de fractie en de wethouders. Dat is niet de bedoeling van het duale stelsel, maar hij zal vast niet de enige wethouder zijn die zich volop met zijn eigen partij bemoeit.

Een ander speerpunt de afgelopen vier jaar was de toekomst van de oude dierentuin. Daarvoor werd Jisse Otter ingevlogen, uitgerekend de man die verkondigde dat de verhuizing van het dierenpark naare de wetskant van Emmen een financieel drama voor de gemeente zou worden. Voor de media leek de komst van Otter een schot in de roos, zeg maar gerust een geschenk uit de hemel. Eindelijk een wethouder die dingen roept die hij beter niet had kunnen of mogen zeggen. Misschien daarom dat op ons netvlies nog steeds een inloopbijeenkomst in het bruggebouw staat gebrand, over de invulling van de oude dierentuin.

We stelden doodgemoedereerd een vraag aan Otter, maar voordat hij antwoord kon geven sprong Van der Weide ervoor om die taak over te nemen. Huh? Van der Weide zet niet alleen de lijnen uit, maar is ook de coach van Otter. Dat leidde er toe dat zelfs een ongeleid projectiel als Otter zich steeds beter ging thuis voelen in het college. En het nooit meer zo bont maakte als bij de opening van het Marktplein, toen hij tamelijk gênant allerlei namen door elkaar haalde.

Het college Emmen beloofde aandacht voor de buitendorpen

Het college beloofde veel aandacht te schenken aan de buitendorpen - logisch, want daar zit de grootste aanhang van Wakker Emmen. Het heeft de buitendorpen bepaald niet in de steek gelaten, er zelfs een speciaal fonds voor in het leven geroepen - al waren veel plannen natuurlijk al opgezet in een vorige collegeperiode. Dat geldt natuurlijk helemaal voor de verhuizing van de dierentuin en alles wat daar omheen bij kwam kijken - veel te duur vond Wakker Emmen altijd. Het was een beetje koddig om te zien dat deze wethouders de afgelopen jaren al de lintjes van die nieuwe projecten moesten doorknippen.

De immer rustige en vriendelijke wethouder van Wakker Emmen, Jan Bos, had de moeilijkste portefeuille: die van de zorg en de wmo en de bijstand zeg maar. Helemaal goed doe je het dan nooit, maar het aantal klachten viel hem en ons mee - alleen blunderde de wethouder opzichtig met de inloop voor daklozen aan het Bendienplein. Dat gaf hij ook ruiterlijk toe en Bos besloot de hele procedure overnieuw te doen maar dan anders. En dan goed..

Dieptepunt in de afgelopen bestuursperiode was het overlijden van CDA-wethouder Bouke Durk Wilms. Zijn portefeuille werd overgenomen door Robert Kleine en die deed dat op een manier die vermoedde dat hij al jarenlang in het onderwijs werkzaam was. Of het verkeer. Maar niets is minder waar. We zouden hem wel willen meegeven om nog eens goed na te denken of er nu wel zoveel geld moet worden uitgeven aan maatregelen in de Noordbargerstraat. De drukte daar is al sterk verminderd na aanpassingen in de Rondweg bij de afslag met de N34.

Economie en onderwijs

Een ander dieptepunt voor het college was de bedreiging van PvdA-wethouder Bouke Arends uit kringen van motorbende No Surrender. Arends zat op verzoek van justitie drie weken in Schotland. Overigens is nooit duidelijk geworden waar de bedreiging uit bestond. Ondertussen verdenken we hem er stiekem van nu wel eens burgemeester te willen worden, ergens. Tot het zover is houdt hij zich vooral met de economie van de gemeente bezig en daar was de afgelopen crisisjaren natuurlijk geen droog brood mee te verdienen.

Als baas van het openbaar onderwijs was ie wel wat erg van de regeltjes, toen hij weigerde om stakende leraren uit te betalen, tot driemaal toe. Al kun je dat ook omschrijven als voet bij stuk houden. Positief punt: hij gooit langzaam maar zeker zijn stijfheid af. Bouke draagt niet altijd meer een stropdas en laat zelfs zijn baard wel eens staan. Maar net op het moment dat we hem verdenken van hipster-praktijken staat ie weer voor de spiegel.

En de burgemeester tenslotte? Eric van Oosterhout is zo ongeveer het tegenovergestelde van zijn voorganger Cees Bijl. Levendig, manifest aanwezig - ook op Twitter - en met een enorme geldingsdrang waar Emmen veel plezier aan kan beleven. Van Oosterhout duikt werkelijk overal op en is zo toegankelijk dat wij vermoeden dat inmiddels elke inwoner van Emmen zijn mobiele nummer heeft. De burgemeester moet er wel op letten dat hij inderdaad in dienst is van de gemeente Emmen en niet van zichzelf.

Het college van de gemeente Emmen krijgt een:

7,5

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.