‘Drenthe vier jaar lang op wereldpodium door UCI-label’

De provincie Drenthe heeft hem binnen. Gedeputeerden Henk Jumelet en Henk Brink namen woensdag tijdens het wereldkampioenschap wielrennen in Qatar het UCI Bike Region Label in ontvangst.

De wereldwielerbond UCI koos tijdens de mondiale strijd om de regenboogtrui het duurste hotel van de Qatarese hoofdstad Doha uit voor de officiële plichtplegingen. Op het kunstmatig opgespoten eiland The Pearl vormde het protserige hotel Marsa Malaz Kempinski, met kamers van 1500 euro per nacht, het imponerende decor waartegen de provincie Drenthe het prestigieuze UCI Region Label officieel kreeg uitgereikt uit handen van UCI-president Brian Cookson.

Wereldwijde erkenning

Er reisde een grote noordelijke delegatie af richting Perzische Golf om de wereldwijde erkenning voor Drenthe als ultieme fietsprovincie in ontvangst te nemen. Onder hen de verantwoordelijk gedeputeerden Henk Brink (met mobiliteit en recreatie in zijn portefeuille), Henk Jumelet (onder meer sport), de burgemeesters Reint-Jan Auwema (Noordenveld) en Roger de Groot (De Wolden), wethouder Bouke Durk Wilms van Emmen en voorzitter Antje Diertens van het comité dat het WK wielrennen in 2020 naar Groningen en Drenthe wil halen.

Ze produceerden gezamenlijk het grootste applaus tijdens de bijeenkomst in de marmeren feestzaal, waar Valkenburg en het Noorse Bergen - volgend jaar gastheer van het WK - eveneens in de prijzen vielen. Zij ontvingen het Bike City Label. Drenthe had een primeur, want voor het eerst erkende de UCI een hele streek als fietsregio.

Er werden prachtige woorden uitgestrooid over Drenthe, dat ook twee World Cups paracycling en als klap op de vuurpijl het WK paracyclen toebedeeld kreeg. ,,We hadden maar op één World Cup gerekend. De tweede is een bonus’’, sprak Jumelet opgetogen over de evenementen voor fietsers met een lichamelijke beperking die in 2017 en 2018 in Drenthe worden gehouden, waarschijnlijk in Emmen. Het WK, dat in 2019 plaatsvindt, vindt ook in Emmen plaats.

Loftrompet over Drenthe

Het was de voorzitter van de UCI-selectiecommissie, Tracey Gaudry, die uitgebreid de loftrompet over Drenthe stak als fietsprovincie. ,,Nederland is een land voor fietsers, maar Drenthe is een echt thuis voor fietsers’’, zo begon de Australische haar verklaring waarom juist deze provincie is uitverkoren door de wielerkoepel om het Bike Region Label te dragen. ,,25 procent van de ritten in Drenthe worden uitgevoerd per fiets en het doel is om in 2020 dat percentage nog eens met 20 procent te laten stijgen. Dat is exceptioneel veel. Een toonbeeld van een regio waar enorm wordt geïnvesteerd om fietsen het hart van de samenleving te laten zijn.’’

Behalve de mondiale erkenning valt in eerste instantie nog te bezien wat het label Drenthe verder gaat opleveren. De gedeputeerden nemen op de terugvlucht naar Amsterdam in ieder geval een glazen award mee naar huis, maar aan de status van wereldfietsregio zit verder geen financiële vergoeding vast. Mogelijk komen er wel bordjes in de provincie te hangen die aan de toekenning van het UCI-label memoreren. Ook de spin-off als gevolg van het wereldwijd in de picture staan zou Drenthe het een en ander kunnen opleveren.

,,Drenthe staat nu vier jaar lang op een wereldpodium’’, stelde de ambassadrice van Nederland in Qatar, Bahia Tahlib-Lie, de delegatie in het vooruitzicht. Ook zij luisterde de bijeenkomst in Doha op met haar aanwezigheid. ,,Mijn schoonmoeder is opgegroeid in Drenthe, ik ken de provincie’’, zei de diplomaat, die jarenlang de rechterhand was van Máxima als persoonlijk assistent van de Koningin. ,,Drenthe heeft een prachtig landschap waarin veel valt te ontdekken, juist per fiets. Op veel plekken in de wereld stapt iedereen altijd maar in de auto, ook hier in Doha.. Drenthe is zo’n plek waar je al op jonge leeftijd wordt geleerd op de fiets te gaan. Dat is gezond, milieuvriendelijk en het mooie: het is nog leuk ook.’’

Het hoeft geen betoog dat de Drentse delegatie met de borst vooruit de receptie verliet. ,,Dit is echt een mijlpaal voor onze provincie’’, verwoordde Brink de gevoelens. ,,Een erkenning waar iedere Drent met recht trots op mag zijn.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.