‘Het team dat het meest pijn kan lijden wordt kampioen’

Ajax, PSV of toch het nu al aangeslagen Feyenoord; wie wordt dit seizoen kampioen?

Als de lijn wordt doorgetrokken van de afgelopen jaren, juicht straks niet de ploeg met de beste individuele spelers. Wel het team dat over 34 duels het meest pijn kan lijden.

Dit zei Marcel Brands in april na het kampioenschap van PSV. Het waren, zo bleek later, de laatste woorden van de naar Everton vertrokken technisch manager, die ook een label aan het succes hing: ‘Dit is niet de titel van ik, maar van wij.’

Spelers die zichzelf wegcijferen

Had PSV immers afgelopen seizoen de beste spelers? Het meeste voetballend vermogen? Welnee. Maar op de moeilijkste momenten hadden ze in Eindhoven wél de meeste spelers die bereid waren zichzelf weg te cijferen. En zo’n kampioen was Feyenoord het jaar daarvoor natuurlijk ook.

Projecteer het eens op de houding bij Ajax deze week in Luik. De wil om ten koste van alles een voorsprong over de streep te trekken, die bereidheid was bij zeker vier, vijf man niet te zien. Zij lieten het team verzuipen. Het huidige Feyenoord in Trencin, dat was zelfs een parodie op hoe je je als ploeg organiseert.

PSV heeft een terriër in Jorrit Hendrix

De meeste druk ligt bij Ajax. Zij zijn dé te kloppen ploeg na het vermogen dat is geïnvesteerd om eindelijk weer eens kampioen te worden. En ongetwijfeld gaan ze ook ver komen in de speeltuincompetitie van de eredivisie, met de happy feet van Dusan Tadic erbij. Maar tegelijkertijd zeg je ook met een blik op hun middenveld: waar is bij Ajax de terriër die PSV bijvoorbeeld heeft in Jorrit Hendrix? Of: een routinier met scheermessen in zijn schoenen zoals Christian Poulsen, die destijds onder Frank de Boer uit het buitenland werd gehaald en voor Ajax belangrijk was?

PSV, Ajax en Feyenoord hebben alle drie hun kerngroep van spelers die de kar zullen moeten trekken dit jaar. Als je dat lijstje met kopstukken erbij pakt, zijn er interessante verschillen. Bij PSV zit de kerngroep vol spelers die net bewust hun contracten hebben verlengd. Dat geldt voor aanvoerder Luuk de Jong, voor keeper Jeroen Zoet, en bijvoorbeeld ook voor het grote talent uit eigen opleiding Steven Bergwijn.

Allemaal spelen ze om bij de club weg te komen

Bij Feyenoord spelen blikvangers als Robin van Persie en Jordy Clasie ook niet voor eigen gewin dit jaar, lees: een transfer straks naar het buitenland. Bij Ajax ligt dat anders. Van de aanvoerder daar, Matthijs de Ligt, via het grote talent Frenkie de Jong, tot aan spelmaker Hakim Ziyech: allemaal spelen ze dit seizoen om bij de club weg te komen. Als het kan zelfs nog in de laatste weken van deze transferwindow.

Ga daar als trainersstaf maar een hecht collectief van smeden, waarin iedereen aan hetzelfde touwtje trekt. Ook als het straks koud wordt. En het regent. En er een fase komt met nederlagen en tegenslag en de pers zo’n speler ophemelt zodra die drie leuke aanvallende acties maakt, terwijl je beter kunt kijken: maakt-ie in de 83ste minuut ook nog die sprint van 30 meter, die een counter van de tegenstander eruit haalt?

Dubbel wedstrijdprogramma

Andere boeiende vragen zijn er ook. Hoe verloopt de vuurdoop van Mark van Bommel als onervaren hoofdtrainer? Laat bij PSV Hirving Lozano zich net als vorig seizoen provoceren met meerdere schorsingen tot gevolg? Hoe fit blijft Van Persie? En wat gaat het dubbele wedstrijdprogramma met de titelkandidaten doen? Vorig seizoen was in dat opzicht een a-typisch jaar, waarin PSV en Ajax al voor september uit alle Europese toernooien lagen. Dat was voor het eerst sinds mensenheugenis. Ze werkten een heel seizoen alleen maar van weekeinde naar weekeinde en staken al snel een eind boven de rest uit.

Nu zouden beide clubs zelfs zomaar tegelijk de poulefase van de Champions League kunnen halen. Als dat lukt: wie gaat daar in de weekeinden dan het best mee om, wie morst dan de minste punten in eigen land?

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.