Ron Jans als trainer van PEC Zwolle met de KNVB-beker in 2014. Maikel van der Werff staat vierde van rechts.

'Jans had het in wedstrijdbespreking ook kort over slavernij, zo is hij'

Ron Jans als trainer van PEC Zwolle met de KNVB-beker in 2014. Maikel van der Werff staat vierde van rechts. Foto: BSR Soccrates

Maikel van der Werff zwaaide Ron Jans, die wordt beticht van racistische uitlatingen, deze week uit bij FC Cincinnati. Een wedstrijdbespreking over slavernij? ,,Hij legde de link naar het overwinnen van tegenslagen en bedoelde niets verkeerds”, stelt de verdediger.

Maikel van der Werff (30) nam deze week afscheid van de trainer met wie hij afgelopen zomer na vier jaar werd herenigd in Cincinnati. Dat viel de voormalige mandekker van PEC zwaar, omdat hij in de 61-jarige Jans naar eigen zeggen dezelfde coach trof met wie hij van 2013 tot 2015 in Zwolle succesvol samenwerkte. De sociale en educatieve werkwijze zorgden er in de Verenigde Staten echter voor dat Jans kon worden beticht van racisme en daarmee zijn eigen graf groef.

Van der Werff verwijt Jans echter niets. Sterker nog: ,,Dit had mij ook kunnen overkomen. Ik ben niet de enige die weet dat dit Ron niet toekomt. Het overgrote deel van de groep en ook de staf weet dat hij niemand heeft willen kwetsen. Hij kon met vrijwel iedereen goed overweg hier.”

N-woord

Toch keert Jans terug naar Nederland, het land waar hij naar eigen zeggen zichzelf kan zijn. De voortijdige breuk met Cincinnati vloeit voort uit het N-woord (nigger) dat hij al meezingende uitsprak in aanloop naar een oefenduel. ,,Dat gebeurde in de kleedkamer”, weet getuige Van der Werff nog. ,,Ron was zich van geen kwaad bewust, totdat een speler hem erop wees dat het gevoelig lag in Amerika. Hij heeft toen meteen zijn excuses gemaakt. Daar was de kous mee af, dacht ik.”

Niet dus. De clubleiding van FC Cincinnati en de spelersvakbond MLS Players Association (MLSPA) kregen zijn vocale uitglijder in de smiezen. Jans trad tijdelijk terug uit zijn functie. Spelers werden uitgehoord door onder meer een delegatie van de MLSPA. Waar de Zwollenaar beweerde dat hij bij het meezingen van het rapnummer onbewust met het beladen N-woord over de schreef was gegaan, stelde de spelersvakbond dat hij daarmee de waarheid manipuleerde. Dat er sprake was van een lek, was volgens hen ook niet waar.

Jans zag, na de verdachtmakingen in de delicate kwestie en gesprekken met de clubleiding, geen andere oplossing dan de samenwerking onmiddellijk te beëindigen. Op een persconferentie meldde Cincinnati-voorzitter Jeff Berding dinsdag dat ‘een aantal gevoelige zaken’ ervoor zorgden dat Jans geen toekomst meer had bij de club.

Gevoelige zaken

Welke gevoelige zaken? Naast de vergelijking van zijn speler met een basketballer uit de NBA, bracht The Enquirer aan het licht dat Jans in aanloop naar een competitieduel in Washington eind vorig seizoen over de slavernij was begonnen. ,,Dat is Ron”, weet Van der Werff. ,,Hij is een trainer die in wedstrijdbesprekingen wel eens gebruik maakt van de historie van een tegenstander. Als we met PEC tegen Heracles speelden, dan motiveerde hij met een verhaal over de herkomst van de naam en de Griekse mythologie.”

,,Nu ging het kort over slavernij”, vervolgt Van der Werff, die zegt op dat moment niets aan zijn medespelers te hebben gemerkt. ,,Ron legde de link naar het overwinnen van tegenslagen. Hij bedoelde daar niets verkeerds mee. Later begreep ik dat het überhaupt not done is om de slavernij aan te snijden. Daarom zeg ik dat dit ons allemaal had kunnen overkomen. Vrijwel iedereen hier heeft met hem van doen en weet dat hij allesbehalve een racist is.”

menu