‘Onze kracht is onze teamgeest’

Wiebe Kooiker voor de prijzenkast van KPT Nieuw Roden met zijn dochter en zaalvoetbalster Martine, die vandaag in de bekerfinale tegen Pernis speelt.

De zaalvoetbalsters van KTP Nieuw Roden moeten vanavond hun eerste grote prijs pakken: de KNVB-beker. Wiebe Kooiker is de drijvende kracht achter het voetbalbolwerk.

Of Wiebe Kooiker een voorspelling durft te doen over de uitslag van de KNVB-bekerfinale tegen Pernis, vanavond vanaf 19.00 uur in Almere? ,,Dat durf ik wel”, zegt de inwoner van Tolbert. ,,Het wordt 3-1 voor ons. Zo’n voorspelling kan altijd tegen je werken als hij niet uitkomt. Maar statistisch gezien zijn we in het voordeel.”

Dat laatste klopt, want de zaalvoetbalsters van Nieuw Roden zijn momenteel de trotse koploper van de eredivisie. Het team uit Drenthe staat niet alleen op de eerste plek, maar ook nog eens met 13 punten voorsprong op nummer 2, FC Gelre. De tegenstander in de bekerfinale, Pernis, volgt op de vierde plaats op 14 punten. Maar Kooiker, die 5 jaar geleden aan de basis stond van het vrouwenvoetbal bij Nieuw Roden, zegt dat het vandaag in het Topsportcentrum in Almere wel mee moet zitten voor zijn team.

Zenuwen

Nieuw Roden stond vorig jaar ook in de finale om de KNVB-beker, maar verloor toen met 3-1 van Drachtster Boys. ,,We waren veel te nerveus”, zegt Kooiker, ,,We misten toen nog wat ervaring om daar goed mee om te gaan. Dat kwam ook doordat Grytsje van den Berg, een van onze beste speelsters, door een blessure niet mee kon doen. Daarnaast moet je wat geluk hebben. Dat was de vorige keer helemaal niet zo. We hadden alleen maar pech. Hopelijk is dat straks anders.”

Kooiker is coördinator van het vrouwenvoetbal bij Nieuw Roden, zowel in de zaal als op het veld, waar de club in de tweede klasse speelt. Hij is verder trainer van het veldteam en soms ook in de zaal als coach Andy de Jong is verhinderd, teammanager en als ondernemer tevens sponsor.

Dochter

De Groninger kwam op een bijzondere manier in het vrouwenvoetbal terecht. ,,Ik was zelf net gestopt met voetballen in de zaal toen mijn dochter Martine, die toen zestien was, zei dat ze ook in de zaal wilde spelen. Ze voetbalde met een aantal vriendinnen op het veld en wilde ook graag in de zaal spelen, maar er was geen club in de buurt waar dat kon. Ik had niets met vrouwenvoetbal, maar wilde haar wel helpen.”

Kooiker benaderde diverse clubs, maar kreeg steeds ‘nee’ te horen. ,,Bij een club waren ze heel trots op hun mannenteam, maar kwamen vrouwen niet in het woordenboek voor. Andere clubs, zoals in Tolbert, waren net bezig met een fusie en weer een andere vereniging had een andere reden om het niet te doen. Maar bij Nieuw Roden werd het idee voor een vrouwenzaalvoetbalteam met open armen ontvangen. Daar zaten ook goede bestuurders, die snel een beslissing namen. Niet een of andere boer die maar een beetje achterover leunde en het niets vond. We begonnen met 25 vrouwen. Nu hebben we er al negentig. Ik denk dat sommige clubs spijt hebben dat ze ons toen hebben afgewezen.”

Ogen geopend

Kooikers eigen ogen waren al eerder geopend. ,,Ik zag mijn dochter een keer een balletje hooghouden. Ik heb ook een zoon, maar die kon niet wat zij deed, haha.”

De vrouwen van Nieuw Roden kunnen zowel in de zaal als op het veld spelen. ,,Het is combivoetbal. In de zaal én op het veld spelen is intensief. Ze hoeven niet beide te doen, maar degenen die het combineren zijn heel fanatiek. Ze voetballen heel veel en dat is goed. Ze maken veel vlieguren en dat werpt zijn vruchten af.”

Kooiker: ,,Onze kracht is onze teamgeest. We zijn echt een team. Daarnaast hebben we met Joukje van der Meer een geweldige keepster. Maar die heeft Pernis ook. Ik denk dat het de wedstrijd van de keepsters wordt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport