Kort na de ontluisterende 1-4 nederlaag tegen FC Twente zocht Anco Jansen zaterdagavond desgevraagd naar de juiste woorden om de vinger op de zere plek te leggen. Maar ook bij de aanvoerder lijken de antwoorden zo langzamerhand op te raken.

Sleuren, trekken, foeteren en ploeteren: er zat zaterdagavond in eigen huis weinig anders op voor Anco Jansen. De aanvoerder van FC Emmen mocht voor de tweede keer op rij in de basis beginnen, maar kon tegen FC Twente - hoe graag hij het ook zou willen - niet het verschil maken. Hoewel zijn ploeg over de gehele wedstrijd gezien het meeste balbezit had, meer passes verstuurde en ook qua passzuiverheid niet voor de Tukkers onderdeed, stond na ruim 90 minuten spelen een confronterende 1-4 stand op het scorebord.

„We hebben er deze wedstrijd voor gekozen om meer teruggetrokken te verdedigen dan normaal, omdat Twente vooral gevaarlijk is via de counter”, vertelt Jansen. „Maar in de kleine ruimtes die je ze geeft, moet je dan wel ingrijpen. Dat doen we gewoon niet.” Het stelde FC Twente zaterdagavond in staat om na een kwartier spelen de eerste tik uit te delen, als ware het bokser Muhammad Ali die gretig profiteert van het gat in de verdediging van tegenstander Joe Frazier. „Vanaf die 0-1 liep de wedstrijd bij ons weg.”

‘We waren een stel mietjes, zijn weggepoetst’

Jansen zoekt naar woorden. „Die gozer (Jayden Oosterwolde, red.) loopt op de laatste twintig à dertig meter van onze helft drie, vier man voorbij. We helpen elkaar daar niet... terwijl we het toch als collectief moeten doen. Ze krijgen daardoor zóveel ruimte. Die derde goal ook, die komt voort uit een bal die zomaar kan worden voorgegeven. Het is de voorgaande maanden gebleken dat vooruit druk zetten niet gaat. Nu kozen we een andere manier, maar ook dat gaat niet...”

De creatieve aanvaller ontkent dat het perspectief op lijfsbehoud inmiddels is verdwenen, aangezien nog meer dan de helft van de competitie moet worden gespeeld. „Maar als we zo doorgaan, winnen we geen wedstrijd meer”, zegt hij sip maar vastberaden. „En natuurlijk gaat dit in de koppies zitten, mentaal is het momenteel niet al te sterk bij ons. We hadden hoop de tweede seizoenshelft goed te kunnen beginnen, maar waren tegen FC Twente gewoon een stel mietjes, zijn weggepoetst.”

‘Dan kun je trainen tot sint-juttemis’

Dinsdagavond staat de volgende wedstrijd in deze drukke januarimaand alweer op het programma, uit bij Heracles Almelo. „We moeten ons revancheren, dus dan moeten er kerels staan. Kijk, we hebben als collectief gefaald. Ik schaar mezelf daar ook onder, neem het mezelf kwalijk. We moeten allemaal stuk voor stuk in de spiegel kijken en zeggen dat het niet goed genoeg is. Verder moeten we de hoop die er is gewoon pakken. Aan de andere kant sta ik hier nu en denk ik bij mezelf: hoe gebeurt ons dit nu?”

Dat FC Emmen in een moeilijke situatie verkeert, is volgens Jansen nu wel duidelijk. „Je probeert er alles aan te doen, maar het is gewoon niet goed genoeg.” Dat Emmen-trainer Dick Lukkien afgelopen week aangaf dat zijn ploeg in de winterstop mentaal en tactisch was gegroeid, kwam tegen Twente allesbehalve tot uiting. Jansen: „We hebben inderdaad echt hard getraind. Maar alles leuk en aardig, het gaat erom wat je op de mat legt en dat is ondermaats. Dan kun je trainen tot sint-juttemis.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen