10 kilometer blijft behouden bij WK allround

De opzet van de wereldkampioenchappen allround schaatsen blijft onveranderd. De mannen schaatsen op de slotdag de 10.000 meter en de vrouwen de 5000 meter. Dat is vrijdag besloten tijdens het ISU-congres in Dubrovnik.

In de roep om veranderingen in de sport, was een van de ideeën om de langste afstanden in te ruilen voor kortere. Dat plan werd echter terzijde geschoven. Bij de mannen blijft er dus een 500, 1500, 5000 en 10.000 meter op het programma staan en bij de vrouwen een 500, 1500, 3000 en 5000 meter.

Bij de WK Afstanden wordt vanaf 2019 de teamsprint aan het programma toegevoegd. Ook werd bepaald dat het aantal WK's op de langebaan niet minder wordt. De intentie van de technische commissie langebaan was om de WK Afstanden, het WK Allround, het WK Sprint, het EK Allround, de EK Afstanden en het EK Sprint wegens een 'overkill' aan toernooien jaarlijks te laten rouleren, maar dat gaat dus niet door.

Dat betekent dat er elk jaar een WK Afstanden, WK Allround en WK Sprint gehouden zal blijven worden. Een uitzondering blijft het jaar van de Olympische Spelen, waarin er geen WK Afstanden op het programma staat. De technische commissie wilde terug van drie WK's naar één WK per seizoen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.