AZ gunt Heerenveen punt in Alkmaar

AZ is, na het bereiken van de playoffs in de Europa League, niet overtuigend begonnen in de eredivisie. De Alkmaarders, die dit seizoen mikken op een plaats in de top drie, gaven zondag in de slotfase van het aantrekkelijke duel met Heerenveen de zege weg: 2-2.

De thuisploeg kwam tot twee keer toe op voorsprong. Na ruim een half uur gunde Alireza Jahanbakhsh zijn Noorse ploegmaat Markus Henriksen de eer de score te openen, na een prima dieptepass van Derrick Lukassen. Heerenveen bleek niet erg onder de indruk van die tegenvaller. Via Arber Zeneli werd het nog voor rust 1-1.

De thuisclub kreeg pas na een uur wat meer grip op het duel, en werd daarbij enigszins geholpen door scheidsrechter Danny Makkelie. De arbiter, die in de eerste helft een zuivere strafschop voor AZ nog over het hoofd zag, kende in de 58e minuut wel een penalty toe. Verdediger Rens van Eijden werd door Pelle van Amersfoort aan zijn shirt getrokken. De strafschop werd benut door de jarige Wout Weghorst (2-1), die daarmee de matchwinnaar leek te worden.

Routinier Stijn Schaars, door Heerenveen deze zomer weggehaald bij PSV, besliste echter anders. Hij schoot acht minuten voor het eindsignaal een vrije schop onberispelijk achter AZ-goalie Sergio Rochet. Dat was een verdiende beloning voor de Friezen, die de laatste twintig minuten met tien man speelden. Dat kwam omdat invaller Willem Huizing binnen drie minuten twee keer een gele kaart kreeg.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.