AZ met kleine voorsprong naar Athene

AZ heeft donderdag het eerste stapje gezet richting de groepsfase van de Europa League. De ploeg van trainer John van den Brom won de eerste confrontatie met de Griekse club PAS Giannina met 1-0, dankzij een doelpunt van verdediger Derrick Luckassen. AZ kan volgende week in Athene de eerste van twee hordes richting het Europese hoofdtoernooi nemen.

De Alkmaarders trokken tijdens de eerste officiële wedstrijd van het seizoen de lijn uit de voorbereiding door. De ploeg van Van den Brom had de acht oefenduels allemaal gewonnen. In tegenstelling tot voorgaande jaren onderging AZ deze zomer weinig veranderingen. Met Vincent Janssen vertrok weliswaar de topschutter en blikvanger van afgelopen seizoen, maar verder bleef de basisploeg intact. Ook Markus Henriksen speelt nog steeds in Alkmaar, hoewel de verwachting was dat hij een stap hogerop zou maken.

Wout Weghorst maakte donderdag als opvolger van Janssen zijn debuut in de basis. De nieuwe spits, overgekomen van Heracles Almelo, speelde als aanspeelpunt een dienende rol. Het meeste gevaar kwam van Alireza Jahanbakhsh, de Iraniër die vanaf de vleugels vaak naar binnen trok. Na 30 seconden leverde dat al het eerste gevaar op. Henriksen speelde de bal in op Weghorst, die met een kaats Jahanbakhsh wegstuurde. De aanvaller schoot de bal voorlangs.

Het bleek de opmaat voor een eerste helft waarin het eenrichtingsverkeer richting het Griekse doel was. Jahanbakhsh kreeg nog drie grote kansen, maar steeds schoot hij op een verdediger of op keeper Alexandros Paschalakis. De Griek keerde ook een inzet van Joris van Overeem. In de 36e minuut liet Paschalakis zich wel verrassen door Luckassen, die de bal bij de tweede paal uit een hoekschop van Stijn Wuytens precies tussen de keeper en de paal binnenkopte: 1-0.

In de tweede helft viel AZ ver terug, mogelijk als gevolg van vermoeidheid. Gevaarlijk werd de thuisclub niet meer. Omdat ook Giannina niets wist uit te richten, gaan de Alkmaarders volgende week met een voorsprong naar Griekenland voor de return.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.