AZ stijgt na ruime zege naar vierde plaats

AZ heeft na de winst in de Europa League tegen het Ierse FC Dundalk, ook in de competitie de volle winst gepakt. De ploeg van trainer John van den Brom was zondag in Alkmaar veel te sterk voor Heracles, dat kansloos met 5-1 verloor. Robert Mühren (2x) en Wout Weghorst maakten voor de rust de doelpunten. De invallers Dabney dos Santos en Alireza Jahanbakhsh scoorden na rust. Weghorst miste ook nog een strafschop. Voor Heracles scoorde Samuel Armenteros uit een penalty tegen.

AZ, dat door de eigen zege en de nederlaag van Heerenveen tegen Ajax naar de vierde plaats is gestegen, startte furieus. Met agressief voetbal greep de ploeg Heracles vanaf de eerste seconde naar de keel. Dat leverde meteen kansen op. De derde mogelijkheid was raak. Na vijf minuten scoorde Mühren op aangeven van Ben Rienstra het snelle openingsdoelpunt.

Nadat Heracles enigszins was bekomen van de schrik kreeg de ploeg een kans op de gelijkmaker. Armenteros verzuimde na een pass van de snelle Brahim Darri te scoren. Het gretige AZ bleef veruit de betere ploeg. De wedstrijd was na 25 minuten al gespeeld. Nadat eerst Weghorst de marge met een kopbal had verdubbeld, maakte Mühren in zijn rol als aanvallende middenvelder zijn tweede doelpunt.

In de tweede helft nam AZ duidelijk gas terug. Dat bood Heracles de kans wat terug te doen. Uit een strafschop scoorde Armenteros de 3-1. Verder liet het oppermachtige AZ het niet komen. De Alkmaarders kregen zelfs nog veel kansen om de score verder op te voeren. Het bleef uiteindelijk bij de 5-1 door de treffers van Dos Santos en Jahanbakhsh.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.