Aanklager besluit: KNVB zat fout, geen gevolgen voor duels met goalgetter Buurke

Het opstellen van de niet-speelgerechtigde Jeroen Buurke tijdens Nieuw Buinen-WVV (0-8) en WVV-Noordster (1-0) in de eerste klasse van het amateurvoetbal heeft geen gevolgen voor de betrokken clubs.

Dat heeft de onafhankelijk aanklager amateurvoetbal woensdag besloten. De wedstrijden hoeven daarom niet opnieuw gespeeld te worden.

KNVB maakte een fout

Volgens de aanklager ligt de fout bij de KNVB en heeft WVV uit Winschoten juiste en volledige gegevens verstrekt bij de overschrijving van de spits. Volgens het reglement tuchtrechtspraak amateurvoetbal moet sprake zijn van opzet, schuld, nalatigheid of onzorgvuldigheid om WVV te kunnen straffen en dat is niet het geval, aldus de aanklager. Er volgen daarom geen consequenties.

Ophef

De KNVB ontving op 17 oktober, ruim na de deadline van 15 juni, het verzoek om Buurke van Nieuw Buinen over te schrijven naar WVV en keurde dat ten onrechte goed. De voetbalbond dacht dat de aanvaller meer dan een jaar geen officiële wedstrijd had gespeeld en gaf op basis daarvan groen licht, maar zag over het hoofd dat Buurke op in december 2017 nog in actie kwam namens zijn voormalige club VVG uit Groningen.

Er is veel ophef over deze zaak omdat Buurke in zijn eerste wedstrijd namens het elftal uit Winschoten, nota bene tegen zijn oude club Nieuw Buinen, meteen vijf keer scoorde. Daarna kwam hij ook nog in actie namens WVV in de derby tegen Noordster uit Oude Pekela. Toen de bond erachter kwam dat het een fout maakte, werd besloten dat Buurke tot 20 december niet meer in een officiële wedstrijd in actie mag komen.

Teleurstellend

Nieuw Buinen noemt de uitspraak van de aanklager teleurstellend. ,,Ik had verwacht dat de wedstrijden zouden worden overgespeeld’’, reageert bestuurslid Menno Klok. ,,Ik heb de uitspraak nog niet gelezen en daarom nog niet kunnen overleggen met anderen. Pas als dat gedaan is, weet ik wat Nieuw Buinen eventueel tegen deze uitspraak kan doen.’’

De KNVB laat weten dat het in ieder geval niet mogelijk is om beroep aan te tekenen omdat er aan niemand een straf is opgelegd.

WVV is opgelucht dat het dossier nu gesloten is. ,,Wij hadden ook niets anders dan dit besluit verwacht’’, aldus Jan Jacobs van het bestuur van WVV.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.