FC Emmen heeft gisteren rechtstreekse degradatie afgewend door op overtuigende wijze van SC Heerenveen te winnen, maar dat is volgens aanvoerder Michael de Leeuw nog geen reden om een feestje te vieren.

Hoewel hij niet scoorde, was Michael de Leeuw donderdag goud waard voor FC Emmen. De 34-jarige aanvaller kreeg na zo’n kleine twintig minuten spelen een schop in zijn gezicht van Heerenveen-verdediger Ibrahim Dresevic. Scheidsrechter Bas Nijhuis zag geen andere mogelijkheid dan direct te fluiten voor een strafschop, die vervolgens beheerst werd binnengeschoten door Sergio Peña. Tot dan toe was het duel op De Oude Meerdijk tussen de Emmenaren en de Friezen redelijk gelijkwaardig.

’Ze mogen me zondag tegen VVV gerust weer in mijn gezicht schoppen’

„Hij schopte me gewoon in het gezicht”, memoreert De Leeuw. Als een veredeld aandenken pronken de bloedvlekken na afloop van het duel nog op zijn bezwete wedstrijdshirt. „Ik twijfelde nog of ik buitenspel stond, maar hoopte dat het mee zou vallen. Het is lekker dat je dan een penalty krijgt en op voorsprong komt. Wat dat betreft was het een cruciaal moment in de wedstrijd.” En dan, lachend: „Als ik om een penalty te krijgen een schop in mijn gezicht moet incasseren, dan mogen ze het zondag tegen VVV-Venlo gerust weer doen.”

Luttele minuten na de benutte strafschop kreeg Lasse Schöne een rode kaart voor een forse charge op de enkel van Jari Vlak, waarna FC Emmen de wedstrijd dicteerde en die uiteindelijk met 3-1 won. Door de resultaten op de andere velden is FC Emmen na zondag, als de laatste speelronde erop zit, verzekerd van de 16de plek, goed voor pla-offs om promotie/degradatie. De wetenschap dat Willem II met slechts één punt meer op de 15de plek staat en FC Emmen zondag het al gedegradeerde VVV-Venlo treft, houdt de hoop op rechtstreekse handhaving levend.

‘Er is nog geen reden om een feestje te vieren, we moeten weer winnen’

„Als je ziet waar we vandaan komen is het ontwijken van rechtstreekse degradatie wel een compliment waard”, beaamt De Leeuw. „Ik ben heel blij dat we vandaag hebben gewonnen. Dat móésten we ook om nog in de race te blijven nadat we de afgelopen twee wedstrijden met 4-0 verloren, zo simpel is het gewoon. Iedereen wist dat. Dan moet je daarnaast een beetje geluk hebben op de andere velden zodat je rechtstreekse handhaving in eigen hand houdt, maar dat geluk was er helaas niet. We staan nog altijd 16de.”

Wat de aanvoerder van FC Emmen betreft is er dan ook geen reden om nu al de polonaise te gaan lopen. „Ik kan nu wel heel blij gaan zijn met het ontwijken van rechtstreekse degradatie, maar we moeten zondag weer winnen om kans te maken op de 15de plek. Er is dus nog geen reden voor een feestje. Dat merkte je ook in de kleedkamer: we zijn er nog niet en mogen niet van VVV verliezen. De druk om te winnen is er dus, maar dat is lekker. Je speelt tenminste ergens voor. Hopelijk kunnen we zondag wél juichen.”

‘We willen toch net iets meer dan wat we nu hebben’

Als FC Emmen zondag van VVV-Venlo wint, moet Willem II verliezen of gelijkspelen tegen Fortuna Sittard. In het geval Willem II verliest en de Drenten gelijkspelen moeten er minstens drie doelpunten goedgemaakt worden op de Tilburgers, aangezien die er met een negatief doelsaldo van -29 ietwat positiever voorstaan. „Als je kijkt naar drie maanden geleden, dan waren wij het kneusje van de eredivisie”, zegt De Leeuw. „Dat je uit de laatste elf wedstrijden 21 punten pakt, is haal knap. Alleen... we willen toch net iets meer dan wat we nu hebben en dat is ons rechtstreeks veilig spelen.”

Het gevaar voor FC Emmen is dat Fortuna vrijwel niets meer heeft om voor te spelen. De ploeg uit Sittard staat op plek 10 en kan bij een nederlaag maximaal twee plekken zakken. Om de 8ste plek, die goed is voor play-offs om Europees voetbal, nog te halen, moet Fortuna zeven doelpunten inlopen op Sparta Rotterdam. Een schier onmogelijke opdracht. Ondanks die heilloze missie denkt Michael de Leeuw niet dat Fortuna tegen Willem II de pet erbij laat hangen. „Daar geloof ik niet zo in. Die gasten willen ook goals maken en hun statistieken bijwerken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen
FC Emmen