Tegen het standpunt van de KNVB in klinkt steeds nadrukkelijker de roep vanuit de top van de eredivisie om een streep te zetten onder het huidige voetbalseizoen. De aanvoerders van FC Emmen en FC Groningen gooien de deur daarentegen nog niet dicht.

Marc Overmars was de eerste die de knuppel in het hoenderhok gooide. De inkt van het statement van de KNVB om, op dringend advies van de UEFA, in de zomer alsnog tot een afronding van het eredivisieseizoen te komen was nog niet droog of de technisch directeur van Ajax riep op tot het onmiddellijk staken van de competitie. Overmars vergeleek in De Telegraaf de nationale en Europese voetbalbond zelfs met Donald Trump en zijn uitspraken van een week geleden. ,,De economie is belangrijker dan de volksgezondheid’’, klonk Overmars geïrriteerd.

Steun

Een etmaal later kreeg de beleidsbepaler van Ajax steun van AZ en PSV en van de Belgische voetbalbond. Daar besliste de raad van bestuur van de Pro League als eerste grote voetballand dat het seizoen 2019-2020 erop zit en de huidige leider Club Brugge kampioen is. Een speciaal in het leven geroepen commissie beslist er over de overige Europese tickets en promotie en degradatie.

Eerder liet directeur Wouter Gudde van FC Groningen weten dat de noordelijke voetbaltrots op het standpunt staat om de competitie uit te spelen. Bij voorkeur met publiek, maar als dat geen veilige optie is zonder. Bij FC Emmen heeft directeur Jan Zwiers meerdere keren te kennen gegeven het beleid van de KNVB te volgen en dus op dit moment eveneens voorstander te zijn van hervatting van de competitie op voorwaarde dat de gezondheidsrisico’s voor alle betrokkenen uitgesloten zijn. Op 7 april is er een gezamenlijke videovergadering van de clubs en de KNVB, waarbij ook stakeholders als Fox Sports en het supporterscollectief aanhaken. De voetbalbond wil dan een helder beeld schetsen van de consequenties als de competitie al dan niet wordt uitgespeeld.

Spelers roeren zich ook

Intussen roeren ook de spelers zich. Voorzitter Evgeniy Levchenko van spelersvakbond VVCS kwam donderdag met een statement namens de centrale spelersraad. De voetballers willen de trainingen en competitie wel hervatten, maar niet eerder dan dat de specialisten van het RIVM hebben aangeven hoe dat veilig en met waarborg van de gezondheid kan.

Dat alles staat nog los van de vraag of het juridisch mogelijk is om na 30 juni door te spelen. Veel spelerscontracten lopen op die datum af. Neem Mike te Wierik. De aanvoerder staat tot en met 30 juni onder contract bij FC Groningen, maar heeft vanaf 1 juli Derby County als broodheer. ,,Voor mij is het op dit moment nog gissen hoe het gaat als het zover komt dat de eredivisie op dat moment nog loopt’’, zegt de Groninger captain. ,,Ik lees her en der: contract is contract, maar ik vind het heel moeilijk in te schatten of daar vanaf geweken kan worden. De situatie van Hakim Ziyech wordt er steeds uitgelicht. Die zit een beetje in hetzelfde schuitje, al praat je over andere grootheden, want hij gaat naar Chelsea. Maar ook zijn situatie is tot op heden niet duidelijk.’’

Selectie FC Groningen vrijaf

Bij FC Groningen hebben de spelers de komende tijd vrijaf in afwachting van een mogelijk hervatting van de training vanaf 28 april. De spelers hebben even geen huiswerk en de buitenlanders zijn waar mogelijk tijdelijk huiswaarts gekeerd. Daar is voor gekozen omdat, als de competitie weer wordt opgepakt, de kans bestaat dat er voorlopig geen vakantie in zit voor de profvoetballers. De huidige competitie zal dan lopen tot uiterlijk 3 augustus, waarna eind augustus het nieuwe seizoen wordt opgepakt. ,,In dat licht bezien is het goed om tijdelijk even iets minder te doen’’, denkt Te Wierik.

Ook Michael de Leeuw houdt nadrukkelijk rekening met de kans dat de eredivisie na 1 juni toch nog weer in gang wordt geschoten. De aanvoerder van FC Emmen, die afgelopen week voor de tweede keer vader werd, herstelt op dit moment van een knie-operatie en kan er tegen die tijd weer bij zijn. ,,Het zal nog wel een tijdje onduidelijk blijven wat er gaat gebeuren, afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus. Tot dusver is het verhaal elke dag weer anders. Wat mij betreft hoeft er op dit moment nog geen knoop te worden doorgehakt. Laten we als eredivisie even radiostilte houden. Ik sta er open in. Voor beide opties, stoppen of hervatten, valt iets te zeggen. Als er over een paar weken een duidelijk verhaal ligt, kan je een beslissing nemen, waarbij uiteraard de veiligheid voorop moet staan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus