Met de presentatie van de 20-jarige Noor Jørgen Strand Larsen kwam er woensdag na acht maanden een einde aan de intensieve speurtocht van FC Groningen naar een doelpuntenmaker. ,,Deze jongen heeft de kwaliteiten om een heel goede spits te worden.’’

Wat een week was het voor Jørgen Strand Larsen. Maandag vertrok de jonge spits met Noorwegen onder-21 naar Nederland om dinsdag in Almere de degens te kruizen met de leeftijdsgenoten van Jong Oranje.

Wat op dat moment geen enkel teamgenootje wist was dat hij waarschijnlijk niet meer mee terug zou reizen naar Scandinavië. FC Groningen en zijn club Sarpsborg 08 FF hadden op dat moment al bijna een akkoord over de afkoop van zijn nog twee jaar doorlopende contract.

loading

Na de 2-0 nederlaag van de Noren stond woensdagochtend om 8.00 uur FC Groningens teammanager Edwin Bolt op de stoep van het hotel om Strand Larsen mee te nemen naar zijn nieuwe woonplaats. Daar wachtte de medische keuring, die vlekkeloos verliep.

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus en algemeen directeur Wouter Gudde van FC Groningen waren intussen op de terugweg vanuit Noorwegen, waar de bestuurders de laatste puntjes op de i hadden gezet voor de transfer.

Nadat zij terug waren op Nederlandse bodem zette de man die de komende seizoenen voor doelpunten moet gaan zorgen in de groene kathedraal zijn handtekening onder een vierjarige verbintenis. Over de afkoopsom worden door beide clubs geen mededelingen gedaan, maar die zou tussen de 1,2 en 1,4 miljoen euro liggen.

Stralend van geluk

Stralend van geluk verkende de Noorse spits woensdagavond op eigen houtje zijn nieuwe onderkomen, het Hitachi Stadion. ,,Een imponerend bouwwerk’’, sprak hij glunderend. ,,Veel groter dan het stadion van mijn oude club. In niets vergelijkbaar. Ik loop de hele dag al met een lach van oor tot oor op mijn gezicht, zo blij ben ik met mijn nieuwe contract bij FC Groningen. De contacten liepen al twee à drie weken en al die tijd hoopte ik dat het rond zou komen. Het lijkt me geweldig om voor FC Groningen te scoren en samen te spelen met Arjen Robben.’’

De nieuwe spits heeft met Erik Nevland een illustere voorganger in het Noorden, maar de gelijkenis is op voorhand niet groot. Waar de legendarische Viking vrij klein van stuk was, meet Strand Larsen op een paar centimeter na twee meter. ,,Ik hoop wel net zo vaak te scoren’’, klinkt het ambitieus uit de mond van FC Groningens aanwinst, die al wat ervaring heeft in het buitenland. In het seizoen 2017-2018 speelde hij in de jeugdopleiding van AC Milan om daarna weer huiswaarts te keren.

Ricky van Wolfswinkel

Strand Larsen was niet de enige die dolgelukkig was met zijn nieuwe werkgever. Andersom was ook Fledderus zichtbaar opgelucht dat hij er eindelijk in was geslaagd een nieuwe spits te contracteren na het vertrek van Kaj Sierhuis in januari. Er passeerden in de loop der tijd heel wat kandidaten de revue.

Twee weken geleden nog leek het erop dat Ricky van Wolfswinkel de Groningse troepen zou komen versterken, totdat zijn huidige werkgever Basel hem alsnog een verbeterde aanbieding deed. ,,We zijn heel dichtbij geweest met Ricky, hadden uitstekende gesprekken, maar uiteindelijk wilde hij toch het liefst bij Basel blijven’’, vertelt Fledderus.

De technisch directeur hanteerde de afgelopen maanden twee kandidatenlijstjes. Op de ene stonden spitsen die bewezen hebben vijftien doelpunten te kunnen maken in een seizoen. Daar was Van Wolfswinkel er een van, maar bijvoorbeeld ook Ferdy Druijf van AZ.

Het andere lijstje bestond uit wat betaalbaarder jongens die de potentie hebben om vijftien doelpunten in een seizoen te maken en goede voorwaarden hebben. Daarvan was Strand Larsen er een.

Ideale spits voor FC Groningen

,,We wilden een zo compleet mogelijke spits halen binnen de mogelijkheden die we hebben’’, legt Fledderus uit. Hij maakte een analyse van wat de ideale spits voor FC Groningen zou zijn.

Naast scorend vermogen zocht Fledderus lengte, kracht, snelheid, wendbaarheid en iemand die de techniek heeft om een balletje vast te houden om zijn medespelers aan te kunnen laten sluiten. ,,Een heel compleet pakket en dus lastig haalbaar voor ons’’, schetst Fledderus.

,,Maar we wilden er alles aan doen om tot de beste oplossing te komen. Daarvoor hebben we geduld getoond. We wilden alleen iets doen als we 100 procent overtuigd waren.’’

Dat is hij van Strand Larsen, ondanks dat de kersverse aanwinst nog erg jong is. ,,Hij zal zich moeten aanpassen en wellicht tijd nodig hebben om zich verder te ontwikkelen, maar één ding weet ik zeker. Deze jongen heeft de kwaliteiten om een heel goede spits te worden.’’

FC Groningen interviewde Jørgen Strand Larsen:

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen