Ajax als koploper winterstop in

Ajax is zondag na een moeizame zege op De Graafschap als koploper van de eredivisie de winterstop ingegaan. Het elftal van trainer Frank de Boer worstelde zeventig minuten lang opzichtig met de dapper strijdende hekkensluiter uit Doetinchem, die uiteindelijk een harde knal van Riechedly Bazoer te machtig was (2-1).

De middenvelder nam de bal in de zeventigste minuut bij een gelijke stand (1-1) in één keer op zijn slof en liet de uitstekende doelman Hidde Jurjus kansloos. Ajax mag zich voor de 21e keer in de clubhistorie winterkampioen van Nederland noemen. Maar liefst zestien keer leverde die prestatie de club uit Amsterdam ook de landstitel op.

Ajax verdedigt in de tweede helft van het seizoen een voorsprong van drie punten op PSV. Feyenoord volgt inmiddels op vijf punten. De koppositie van de eredivisie stemt trainer Frank de Boer echter niet tevreden. Daarvoor was het spel te vaak ondermaats. Ajax werd de afgelopen maanden ook uitgeschakeld in de Champions League, Europa League en KNVB-beker.

Slordig

Ajax stelde ook teleur tegen De Graafschap. De thuisploeg speelde slordig en in een te laag tempo om de hekkensluiter van de eredivisie echt omver te spelen. En als er eens een speler kansrijk in de buurt van het doel van de tegenstander kwam, dan was de afronding vaak ondermaats. Viktor Fischer stuitte voor rust drie keer op Hidde Jurjus. De goede doelman van De Graafschap redde ook knap op een inzet van Davy Klaassen.

Ajax kwam na 26 minuten toch op voorsprong toen Nemanja Gudelj een vrije trap mocht nemen en het hoofd van Arek Milik vond. De Pool kopte onberispelijke raak. Wie dacht dat het verzet van de hekkensluiter gebroken was had het fout. De Graafschap bleef vrij eenvoudig overeind en kwam in de 38e minuut zelfs op gelijke hoogte toen Kristopher Vida de bal voor zijn voeten zag rollen en doeltreffend uithaalde.

In de tweede helft kreeg Ajax de hekkensluiter uit Doetinchem lang slechts aan het wankelen. Mooie kansen waren niet besteed aan invaller Vaclav Cerny, Milik en Fischer. Uiteindelijk zorgde Bazoer met een droge knal voor opluchting.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.