Ajax leeft met grote coronazorgen toe naar duel met Midtjylland

Ajax leeft met grote coronazorgen toe naar duel met Midtjylland ANP

Trainer Erik ten Hag weet mogelijk pas zes uur voor de uitwedstrijd tegen FC Midtjylland welke spelers hij kan opstellen voor de derde groepswedstrijd in de Champions League. Aanvoerder Dusan Tadic, Davy Klaassen, Ryan Gravenberch en André Onana waren maandag niet welkom in Denemarken omdat ze geen negatieve coronatest konden overleggen. Hetzelfde geldt voor de reservedoelmannen Maarten Stekelenburg en Dominik Kotarski.

De bewuste spelers zijn eerder positief getest op het coronavirus. Volgens een woordvoerder van Ajax komt het vaak voor dat ze nog lang positief testen omdat ze dan nog steeds een (lage) restwaarde in hun bloed hebben. In Nederland krijgen ze dan vaak toestemming om gewoon in actie te komen, net als in veel andere Europese landen. Denemarken hanteert strengere regels en laat alleen personen toe die een negatieve test kunnen overleggen.

Restwaarden van het coronavirus kunnen nog lang in het bloed van besmette personen blijven zitten. In augustus wezen testen uit dat dertien spelers van Ajax antistoffen van het coronavirus in hun bloed hadden. De meeste van hen hadden nooit klachten.

Niet fair-play

Ajax stelt alles in het werk om de spelers alsnog speelgerechtigd te krijgen voor het uitduel met de kampioen van Denemarken. Dat kan tot zes uur voor aanvang van het duel. "We moeten alles doen om het coronavirus te bestrijden", zei Ten Hag tijdens een afsluitende persconferentie in de MCH Arena in Herning. "Maar het is wel raar dat we in één Europese competitie voetballen terwijl Europese landen verschillende regels hanteren. Dat is toch niet echt fair-play."

Zonder toestemming van de Deense autoriteiten mist Ajax tijdens het uitduel met Midtjylland het complete middenveld dat vorige week wel tegen Atalanta mocht starten. Kjell Scherpen is de enige doelman in de huidige selectie van zeventien spelers. Ajax laat dinsdag sowieso nog een jeugdige keeper naar Denemarken komen.

Vervelende ploeg

"Natuurlijk verstoort dit onze voorbereiding", zei Ten Hag die de afgelopen weken al clubs als PSV, AZ en NAC zag worstelen met het coronavirus. "We moeten dealen met de spelers die beschikbaar zijn en hopen op positief advies van de Deense autoriteiten. We kunnen nog steeds een goede ploeg opstellen. We zullen onverstoorbaar moeten zijn."

Ten Hag kan uit zijn huidige selectie zo maar een basisformatie formeren met Scherpen, Noussair Mazraoui, Perr Schuurs, Lisandro Martínez, Nicolás Tagliafico, Edsona Álvarez, Quincy Promes, Daley Blind, Antony, Lassina Traoré en David Neres. De formatie uit Amsterdam is er veel aangelegen om in de komende duels met Midtjylland in de race te blijven voor de bovenste twee plaatsen in de poule.

Ajax heeft 1 punt overgehouden aan de eerste twee groepswedstrijden, Midtjylland is nog puntloos. "Het is een vervelende ploeg om tegen te spelen", zei Ten Hag. "Ze zijn erg gemotiveerd en incasseerden vorige week tegen Liverpool pas in blessuretijd de tweede tegentreffer."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu