Ajax wint moeizaam van SC Cambuur

Met veel moeite heeft Ajax zaterdagavond weer een hindernis in de titelrace van de eredivisie genomen. De koploper worstelde iets langer dan een uur met een stug verdedigend SC Cambuur, maar kreeg de hekkensluiter uiteindelijk met een rake kopbal van Davy Klaassen toch op de knieën (0-1).

Daardoor ligt het vlaggenschip van de club uit Amsterdam vier wedstrijden voor het einde van de competitie nog steeds op koers voor de vijfde landstitel in zes jaar. Ajax moet even afwachten of PSV zaterdag het verschil met een zege op Willem II weer terugbrengt tot twee punten.

Een beetje tegen de gewoonte in legde SC Cambuur het accent op verdedigen voor het eigen fanatieke publiek. De hekkensluiter van de eredivisie kan ieder puntje goed gebruiken in de strijd tegen rechtstreekse degradatie. Trainer Marcel Keizer vond het daarom niet verstandig om Ajax met opportunistisch en aanvallend spel te bestrijden. De tactiek van de thuisploeg werkte. SC Cambuur kon het doelman Jasper Cillessen niet lastig maken, maar gaf lang nauwelijks mogelijkheden weg. Ajax koesterde veruit het meeste balbezit, maar dwong Leonard Nienhuis voor rust slechts tot één redding. De keeper voorkwam dat Amin Younes een fraaie dribbel met de openingstreffer bekroonde.

Combinatiespel

Younes was zo'n beetje de enige speler van Ajax die met enige regelmaat zijn tegenstander passeerde. Zijn ploeggenoten probeerden vooral met combinatiespel de hechte defensie van SC Cambuur te ontregelen. Dat lukte nauwelijks, omdat ze in een te laag tempo aanvielen. Na rust ging Ajax aanvankelijk alleen maar slechter voetballen. De thuisploeg kreeg steeds meer het gevoel dat een stuntje misschien wel tot de mogelijkheden behoorde. Zeker toen Jergé Hoefdraad er bijna in slaagde doelman Cillessen te passeren.

Even voor die eerste mogelijkheid had trainer Frank de Boer aanvaller Anwar El Ghazi in het veld gebracht voor Lasse Schöne. Die wissel betaalde zich na 61 minuten uit. El Ghazi wist zich vrij te spelen op de rechterflank en vond het hoofd van Davy Klaassen (0-1). Eenmaal op voorsprong kreeg Ajax voldoende mogelijkheden het duel definitief te beslissen. El Ghazi (naast), Younes (lat) en Arek Milik (naast) waren dichtbij 0-2. Younes slaagde er vervolgens niet in voor open doel te scoren.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.