Al meer dan 200 sporters betrapt op meldonium

Al meer dan tweehonderd sporters hebben dit jaar positief getest op meldonium, het middel dat sinds 1 januari op de dopinglijst staat. De mondiale dopingautoriteit WADA maakte vrijdag op Twitter melding van 201 positieve tests. De bekendste 'zondaars' zijn schaatser Pavel Koelizjnikov en tennisster Maria Sjarapova.

Meldonium wordt voorgeschreven als een middel tegen hartfalen of pijn in de borst bij inspanning. Volgens de Letse producent Grindeks bevordert het echter bij gezonde mensen ook het uithoudingsvermogen en de scherpte. Vooral Russische sporters maken gretig gebruik van meldonium. President Vladimir Poetin vindt het onzin dat het middel op de verboden lijst staat. ,,Meldonium beïnvloedt het resultaat niet, dat is voor mij duidelijk. Het zorgt er alleen voor dat de hartspier in goede conditie blijft bij een grote belasting.''

Het WADA presenteerde deze week een soort overgangsregeling, omdat niet geheel duidelijk is hoe lang meldonium in het lichaam blijft zitten. Internationale sportbonden mogen in bepaalde gevallen de schorsing van een betrapte sporter opschorten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.