Ambassadeur Mongolië schrijft naar VN om tirade Max Verstappen

De regering van Mongolië heeft de scheldkanonnade van Max Verstappen tijdens de Grand Prix van Portugal aangekaart bij de Verenigde Naties in de hoop dat zij actie zullen ondernemen tegen de Nederlander en het team en de sponsoren van Red Bull Racing.

De coureur heeft zich volgens het Aziatische land niet goed genoeg verontschuldigd voor het vermeend racistische taalgebruik, meldt Racefans. Tijdens de vrije training op het circuit van Portimão twee weken geleden botste Verstappen met de Racing Point van Lance Stroll. De Nederlander maakte de Canadees over de boordradio vervolgens uit voor debiel en mongool.

\u0009\u0009

VN-ambassadeur Lundeg Purevsuren pende na het incident al een brief naar onder meer het team van Red Bull Racing waarin hij schreef dat hij de „racistische en denigrerende taal” van Verstappen betreurde. Volgens Red Bull deed Verstappen zijn uitspraken „in het heetst van de strijd” en was het „nooit de bedoeling om daar iemand mee te kwetsen.” Er is na afloop intern met hem over de situatie gesproken en daarmee was de kous voor het team wel af.

\u0009\u0009

Onethisch gedrag

\u0009\u0009

Purevsuren vindt dat echter niet genoeg. In zijn schrijven naar de VN dringt hij er bij de organisatie op aan dat ze actie ondernemen wegens het „onacceptabele gedrag van Verstappen door het meermaals gebruik van racistisch en denigrerend taalgebruik.” Volgens de Mongoolse ambassadeur moet herhaling van „zulk onethisch gedrag” in de sport voorkomen worden.

\u0009\u0009

In zijn brief haalt Purevsuren ook een incident tijdens de Grand Prix van Amerika uit 2017 aan, waarbij Verstappen „overeenkomstig taalgebruik” uitte. „In beide gevallen weigerde hij publiekelijk zijn excuses te maken voor het gebruik van woorden met de strekking ‘mongool’ en voor het respecteren van de Mongoolse natie en gemeenschap.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu