Analyse: FC Groningen krijgt weer wat meer lucht (+ video)

DvhN-verslaggever William Pomp en analist Jan Mennega beschouwen de wedstrijd FC Twente - FC Groningen die in 1-1 eindige.

De eerste zege van 2018 mag dan nog steeds op zich laten wachten, FC Groningen verschafte zichzelf wel wat lucht op de ranglijst met de 1-1 bij Twente.

De statistieken bevestigden gisteren precies het wedstrijdbeeld bij FC Twente-FC Groningen. Met 56 om 44 procent had de thuisclub iets meer balbezit en met 26 om 14 schoten werd het doel van Sergio Padt beduidend vaker onder vuur genomen dan dat van zijn Twentse collega Joël Drommel, maar de gewonnen duels vielen met 70 om 44 ruim in het voordeel uit van FC Groningen.

Het was een indicatie van de energie die in het elftal van trainer Ernest Faber zat. De vonken spatten er eindelijk weer eens vanaf.

Agressie in spel

,,Er zat echt agressie in het spel van FC Groningen’’, klonk analist Jan Mennega ook opgetogen over wat hij zag in de Grolsch Veste. ,,Blijkbaar hebben de concurrenten onderin, Sparta en NAC, de boel wel op scherp gezet met hun overwinningen, want we hebben absoluut niet naar een vervelende wedstrijd gekeken. Integendeel zelfs. Beide clubs leken er zeer goed van doordrongen dat er wat op het spel stond tijdens deze wedstrijd. Ze gingen er echt voor. Eén van de betere wedstrijden van FC Groningen sinds lange tijd.’’

Het gelijkspel verlichtte enigszins de zorgen bij de Trots van het Noorden. Met nog acht wedstrijden te gaan bleef het gat met de eerste promotie-degradatie-plek van FC Twente acht punten. Een aanzienlijke marge. De nog altijd op de dertiende plaats bivakkerende Groningers kregen in Enschede zelfs de kans om het verschil nog iets verder op te krikken, als Mimoun Mahi en Juninho Bacuna in de tweede helft de levensgrote kansen op de 0-2 hadden benut.

Heldendaden Padt

Voordat die uitgelezen mogelijkheden zich aandienden had, zo eerlijk moet je ook zijn, de thuisclub wel lange tijd het betere van het spel en ook de beste kansen. Na negen minuten liep de uitstekend spelende Fredrik Jensen, die later om onbegrijpelijke redenen werd gewisseld door de fel bekritiseerde trainer Gertjan Verbeek, weg bij FC Groningen-verdediger Samir Memisevic. De Fin trok voor op Tom Boere, die volledig vrij kon inschieten. Het was Sergio Padt die een van zijn vele heldendaden van de middag verrichtte voor FC Groningen.

Nadat Ritsu Doan een schot geblokkeerd zag worden door het been van verdediger Jeroen van der Lely, was het Jensen zelf die oog in oog met Padt op zijn beurt ook zijn meerdere moest erkennen in de Groninger doelman. Zo ontstonden er met onder meer een rakelings overkoppende Boere en een kans voor Twente-verdediger Thomas Lam vanuit een corner nog wel meer hachelijke momenten voor het doel van FC Groningen, dat in het laatste deel van de eerste helft zich vooral moest beperken tot tegenhouden.

Doan beste speler van het veld

Dat werd na rust snel anders. De Groningers namen brutaalweg het heft in handen en zagen de getoonde durf na ruim tien minuten beloond met de openingstreffer. Het was Ritsu Doan, een van de beste spelers van het veld, die een bijna verloren bal van Tom van Weert oppikte, handig de helft van de verdediging van FC Twente voorbij dribbelde en doeltreffend uithaalde. Het verbaasde Mennega niet dat juist de Japanner hem maakte.

De vonken spatten er eindelijk weer eens vanaf

,,Hij is sterk in de duels en bijna niet van de bal af te krijgen, de hele wedstrijd al’’, stak de analist de loftrompet over Doan, van wie FC Groningen de optie in zijn huurovereenkomst moet lichten als de club de aanvaller definitief wil inlijven. ,,Ik heb Doan nog niet eerder zo goed zien spelen als vandaag.’’

De 19-jarige linkspoot was bij vele Groninger aanvallen betrokken, zo ook bij de tegenstoot die de 0-2 op had moeten leveren. Het was uiteindelijk Ajdin Hrustic die met een fraai wippertje eerst Mahi en daarna Bacuna in de gelegenheid stelde, maar de kansen waren niet aan beide heren besteed. Het had de beslissing kunnen en moeten zijn.

Wachten op eerste overwinning

In plaats daarvan kwam FC Twente even later op gelijke hoogte. Padt redde eerst nog op een inzet van Jensen, maar de knappe kopbal van Boere vanuit een strakke voorzet van Adam Maher werd zelfs de subliem keepende Groninger sluitpost te veel. FC Groningen ontsnapte daarna nog een paar keer, onder meer met een kopbal van Boere op de lat.

,,Het wachten is weliswaar nog steeds op de eerste overwinning, maar dit is toch wel echt een winstpunt voor FC Groningen’', oordeelde Mennega. ,,Het gelijkspel is dankzij een uitstekende teamspirit uit het vuur gesleept. Dat is positief. FC Groningen heeft goede zaken gedaan.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.