Remco Balk namens FC Groningen in actie tegen RKC Waalwijk. Hij gaat voortaan voor FC Utrecht op doelpuntenjacht.

Analyse: Vertrek van Remco Balk bij FC Groningen doet aan beide kanten pijn

Remco Balk namens FC Groningen in actie tegen RKC Waalwijk. Hij gaat voortaan voor FC Utrecht op doelpuntenjacht. Foto: ANP/Roy Lazet

Als de medische keuring geen bijzonderheden aan het licht brengt, tekent Remco Balk woensdag een contract voor 4,5 seizoenen bij FC Utrecht. Dat het 19-jarige talent uit Zuidhorn per direct vertrekt bij FC Groningen was nooit de bedoeling. Het doet aan beide kanten pijn.

Natuurlijk was het zijn grote droom toen hij ruim acht jaar geleden voor de laatste keer de kleedkamerdeur dichtsloeg bij vv Zuidhorn en instroomde in de opleiding van FC Groningen. Ooit zou hij het groen-wit om zijn schouders trekken en speler worden van FC Groningen 1.

Voetbalsprookje

Het voetbalsprookje kwam uit aan het begin van dit seizoen, toen Remco Balk bij FC Twente 25 minuten voor tijd mocht invallen voor Ramon Pascal Lundqvist.

Zijn carrière kwam in een stroomversnelling toen hij een wedstrijd later de winnende treffer maakte tegen Ajax en vervolgens ook nog een paar keer zijn visitekaartje afgaf tegen onder andere Feyenoord en AZ. De ogen van de concurrentie waren geopend. Het was het begin van het einde van het te korte tijdperk Balk bij FC Groningen.

In elke lichting van de Groninger jeugdopleiding maakte Balk zijn doelpunten. De guitige jongeman had het voorrecht om deel uit te maken van een gouden lichting jeugdspelers bij de Trots van het Noorden , die ook landelijk aan de weg timmerde. In 2019 bereikte het toenmalige onder-19-elftal de bekerfinale, terwijl onder-17 landskampioen werd.

Een jaar eerder, op 9 mei 2018, tekende de aanvaller zijn eerste profcontract, dat hem voor drie jaar aan FC Groningen verbond. Het paste volledig bij het beleid van de club. Nergens breken de laatste jaren zoveel jeugdspelers door als in het Noorden, waar al gesproken wordt van de kraamkamer van de eredivisie.

Grilligheid

Kenmerkend voor de ontwikkeling van jong talent is de grilligheid waarmee het proces gepaard gaat. Vaak is er tot het zestiende levensjaar nog geen zinnig woord te zeggen over de slagingskansen van een speler in het betaald voetbal, uitzonderingen daargelaten.

Ook Balk ontkwam niet aan periodes waarin het minder ging. Toen een jaar geleden zijn contract tegen het licht werd gehouden besloten de technische beleidsbepalers bij FC Groningen om de ‘Zlatan van Zuidhorn’ nog even in de wacht te zetten. Ze waren nog niet voldoende overtuigd van de jongeling om hem al een volwaardig profcontract voor meerdere jaren aan te bieden.

Het was wellicht een inschattingsfout. Waar generatiegenoten als Thomas Poll en Tomas Suslov in de loop van 2020 wel hun handtekening zetten onder overeenkomsten die hen een volwaardig salaris en een dienstverband voor meerdere jaren opleverden, ging FC Groningen pas in het late najaar met Balk in gesprek.

De jonge voetballer uit Zuidhorn kreeg een prima aanbieding, dat was het probleem niet. Complicerende factor was wel dat zich inmiddels meerdere kapers op de kust hadden gemeld, die ook in de wetenschap verkeerden dat de jongen die het winnende doelpunt had gemaakt tegen Ajax over een aflopend contract beschikte en dus (bijna) voor niets op te halen was.

Afwachtende houding in kamp Balk

Het zorgde voor een afwachtende houding in het kamp Balk, dat ook wel eens wilde weten wat ze hem in andere voetbalsteden konden bieden. Het hart van het talent lag onmiskenbaar nog steeds bij FC Groningen, de club van zijn jeugd, maar AZ en FC Utrecht boden één groot voordeel ten opzichte van de Trots van het Noorden. Perspectief.

Als hij in Utrecht of in Alkmaar nog niet meteen in het eerste zou belanden, zou hij in ieder geval betaald ervaring op kunnen doen in de Jong-teams van de clubs, die beide uitkomen in de eerste divisie. Dat vooruitzicht, en ook het gebrek aan perspectief op korte termijn bij FC Groningen, gaf uiteindelijk de doorslag.

In de groene kathedraal had hij wellicht nog maanden of misschien veel langer moeten wachten om uit te kunnen groeien tot een vaste waarde in het keurkorps van trainer Danny Buijs.

De tijd vorderde. Technisch directeur Mark-Jan Fledderus zag tot leedwezen een langer verblijf van Balk bij FC Groningen steeds verder uit het oog verdwijnen. Acht jaar investeren in de optimale begeleiding van één van de grootste talenten van de Groninger jeugdopleiding dreigde in rook op te gaan.

Toen Balk eind december nog geen krabbel onder de aanbieding van FC Groningen had gezet, trok Fledderus geërgerd de stekker eruit. Het contract werd verscheurd en de technisch eindverantwoordelijke liet de boodschap van de gestaakte onderhandelingen gepaard gaan met een video op de clubkanalen waarin hij zijn teleurstelling niet wist te verbergen.

Op eigen benen in de Domstad

Dat deed voor beide partijen definitief de deur dicht. Er was na die boodschap geen weg meer terug. Balk kwam in de dagen die volgden tot een akkoord met FC Utrecht. Diep in zijn hart had hij eerst publiekslieveling willen worden bij FC Groningen, maar die droom begroef hij.

Voor het eerst in zijn leven gaat hij op eigen benen staan in de Domstad. Fledderus moet de komende jaren met een knoop in zijn maag van afstand toekijken hoe groot de kapitaalvernietiging is die gepaard gaat met het vertrek van een groot talent uit eigen kweek. Misschien dat hij in voorkomende gevallen in het vervolg toch eerder tot actie over gaat, ook al kan je dan ook wel eens mis zitten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu