Analyse: het moet volgend seizoen beter met de FC

FC Groningen-speler Bryan Linssen in duel AZ-speler Stijn Wuytens. Foto PROSHOTS

Het seizoen van FC Groningen zit erop. De noorderlingen sloten zaterdagavond de play-offs af met een verplicht nummer tegen AZ. Net als drie dagen eerder in eigen huis leden zij in Alkmaar een 4-1 nederlaag.

Het voetbaljaar 2016-2017 gaat niet met hoofdletters de annalen in bij de club die de ambitie heeft mee te doen in de subtop van de eredivisie. Het is geen mislukt seizoen geweest. FC Groningen eindigde als achtste en heeft voldaan aan de doelstelling: kwalificatie voor de play-offs. Maar met een achterstand van liefst negentien punten op FC Utrecht, een club waarmee het wil concurreren, toch ook wel een wat teleurstellend seizoen.

Het was ook een seizoen met ups en downs. FC Groningen wisselde klinkende overwinningen tegen FC Utrecht (1-5), Heracles Almelo (1-4), PEC Zwolle (0-4 in Zwolle, 5-1 in Groningen) en FC Twente (3-5) af met pijnlijke nederlagen tegen Roda JC (3-1), ADO Den Haag (4-3, na een 3-0 achterstand halverwege de eerste helft) en SC Heerenveen (0-3) en in de openingsronde van de competitie kreeg het meteen een ongenadig pak slaag van de latere landskampioen Feyenoord, 0-5.

Selectie niet op orde

De selectie was op de eerste wedstrijddag nog niet op orde. Pas na de komst van Samir Memisevic en Jason Davidson had Ernest Faber zijn groep compleet. De competitiestart verliep mede daardoor beroerd. FC Groningen verloor de eerste drie wedstrijden en had na vijf duels nog maar twee punten. Het moest wachten tot de zesde wedstrijddag voordat de eerste overwinning kon worden geboekt.

FC Groningen speelde ook veel te veel wedstrijden gelijk, 13 keer maar liefst, het meest, met AZ, van alle clubs in de eredivisie. En dan ook nog tegen clubs waarvan het, zeker in eigen stadion, moet winnen om mee te kunnen doen in de subtop, het uiteindelijke streven van de club. Tegen Sparta Rotterdam (1-1), Heracles Almelo (0-0), Go Ahead Eagles (1-1), Excelsior (1-1) en Willem II (1-1) liet het dure punten liggen.

Te weinig vermaak in eigen huis

In het eigen Noordlease Stadion heeft FC Groningen te weinig vermaak geboden. Het won er maar vijf keer, veel te weinig voor een club die de ambitie uitsprak van de eigen burcht een onneembare vesting te maken. Hoe zeer FC Groningen het thuis heeft laten liggen, blijkt ook uit het feit dat alleen degradant Go Ahead Eagles in eigen huis nog minder vaak met de volle buit van het veld is gestapt: vier keer om precies te zijn.

Om financiële redenen – de salarispost was niet meer in balans met het bedrag dat daarvoor was begroot – was FC Groningen in de winterstop genoodzaakt het mes te zetten in de spelersselectie. Ook dat is van invloed geweest op de resultaten. Albert Rusnák werd verkocht aan Real Salt Lake, Danny Hoesen ging zijn ploeggenoot achterna naar Amerika en werd verhuurd aan San José Earthquakes en Hans Hateboer verkaste naar Atalanta Bergamo. Met name het vertrek van Hateboer was een aderlating.

Positief: Mimoun Mahi

Positief was de ontwikkeling van Mimoun Mahi, die met zijn doelpunten (17) en goede spel selectie heeft afgedwongen voor het Marokkaanse elftal en voor de hoofdprijs kan worden verkocht. Ook doelman Sergio Padt heeft indruk gemaakt. Zo zeer zelfs dat bondscoach Dick Advocaat hem heeft opgenomen in de voorselectie van Oranje. Juninho Bacuna was een lichtpuntje. Hij wordt altijd in één adem genoemd met de drie rode kaarten die hem dit seizoen werden voorgehouden. Dat daarbij twee onterecht waren wordt gemakshalve vaak even vergeten. De jonge Bacuna is een talent in ontwikkeling. Ook voor hem gaat FC Groningen in de toekomst nog cashen.

Dat leek het ook voor Simon Tibbling te kunnen gaan doen. Maar de Zweedse dribbelaar heeft een slecht seizoen achter de rug. Hij is zijn plaats in het elftal kwijt geraakt en als hij volgend seizoen niet voorkomt in het plaatje van Faber voor een rol centraal op het middenveld, doet Tibbling er verstandig aan te proberen weg te komen. Nog een kwakkelseizoen kan hij zich niet permitteren en daarmee is ook FC Groningen niet gebaat.

Koopjesjacht

Door de tegenvallende prestaties heeft FC Groningen op de tv-ranking terrein verloren. FC Utrecht en Vitesse zijn de club daarop voorbij gegaan. Het heeft tot gevolg dat FC Groningen volgend seizoen een slordige anderhalf miljoen euro minder aan tv-gelden ontvangt. Een financiële scheur in de broek van jewelste. De club kan daarom niet met een ruim gevulde portemonnee shoppen op de transfermarkt en zoekt het vooral in transfervrije spelers en koopjes.

Mike te Wierik (komt transfervrij over van Heracles Almelo) en Django Warmerdam (vermoedelijk voor een zacht prijsje overgenomen van Ajax) vallen in deze categorie. FC Groningen wil de selectie graag nog verder optuigen met een rechtsback, een dynamische middenvelder (Jamiro Monteiro van SC Cambuur is kandidaat, een goede kandidaat ook), een middenvelder/aanvaller met diepgang (Sander van de Streek van SC Cambuur zou een prima keuze zijn) en heeft het vizier ook nog gericht op versterking op de flanken (de scouting moet eens gaan kijken bij NEC, naar Jay-Roy Grot).

Verder laat de clubleiding zich leiden door de ontwikkelingen op de transfermarkt. Vertrekt Mahi daadwerkelijk dan komt er geld vrij en krijgt FC Groningen meer armslag op de transfermarkt. En als Padt wordt weggekocht – niet denkbeeldig – dan trekt FC Groningen uiteraard een nieuwe doelman aan. En dat alles onder het motto: volgend seizoen moet een beter seizoen worden dan dit seizoen.

menu