Angstig FC Groningen maar één helft op dreef(+video)

Foto Archied DvhN/ Jan Kanning

FC Groningen maakte AZ gisteren 45 minuten lang veel te goed. De ploeg van trainer Ernest Faber had een tegentreffer nodig om uit zijn schulp te kruipen.

De respons van het eigen publiek in het Noordlease Stadion geldt doorgaans als goede graadmeter. Dat FC Groningen gisteren bij rust met een fluitconcert naar de kleedkamer werd begeleid en na afloop juist een gul applaus oogstte, was meer dan een simpele optelsom van de openingstreffer van Alireza Jahanbakhsh en Mimoun Mahi’s gelijkmaker.

Fluitconcert en applaus

Want hoe kon het toch dat Groningen de hele eerste helft met de rug tegen de muur stond en na de pauze plotsklaps de schroom van zich afgooide? ,,Ik zag helemaal geen plan in de eerste helft”, zei analist Jan Mennega. ,,Groningen wilde ongetwijfeld winnen, maar dat doe je toch niet door volledig in te zakken? Je moet het publiek bovendien iets bieden, al helemaal nu het stadion bij lange na niet vol zit. Daarom kon ik het fluitconcert bij rust wel begrijpen. Net als het applaus na afloop. De supporters hebben opnieuw aangegeven hoe ze Groningen graag zien spelen. En uiteindelijk is de klant koning.”

Het was een klein wonder dat Groningen bij rust slechts één doelpunt hoefde goed te maken op de ploeg van trainer John van den Brom. Waarschuwingsschoten had AZ namelijk te over gelost.

 Guus Til, Joris van Overeem en Wout Weghorst kregen binnen tien minuten stuk voor stuk de kans om de Alkmaarders vroeg op voorsprong te zetten. Doelman Sergio Padt bleek evenwel niet voor het eerst dit seizoen een sta in de weg met enkele katachtige reflexen.

Als bezoekers in eigen stadion

De Groningers speelden als bezoekers in eigen stadion. De mannen van trainer Ernest Faber liepen louter achteruit en loerden op de counter, die 45 minuten lang geen moment uit de verf kwam. ,,Als je dan toch achterover hangt, is het belangrijk om consequent en goed te blijven dekken”, stelde Mennega.

,,Maar ze hadden totaal geen grip op de aanvallers van AZ. Jahanbakhsh voorop. Django Warmerdam kreeg geen vat op hem, al had dat ook te maken met de niet meelopende Oussama Idrissi, die speelde als een alibi-verdediger.”

De heerlijke pegel van Jahanbakhsh leek Groningen in de de slotseconden van de eerste helft eindelijk wakker te schudden. Het tweede bedrijf was nog maar net begonnen toen Juninho Bacuna AZ-doelman Marco Bizot (ex-Groningen) met een kopbal voor het eerst op de proef stelde. Luttele minuten later schoot gelegenheidsspits Mimoun Mahi raak vanaf de strafschopstip, nadat Ritsu Doan zich makkelijk, maar slim had laten vallen in het strafschopgebied van de Alkmaarders.

Levensgevaarlijke Jahanbakhsh

Het momentum lag plotsklaps bij Groningen en met een beetje geluk had Mahi de ploeg van Faber in de fase direct na de gelijkmaker zelfs aan de leiding geholpen. Zijn eerste overhaaste poging ging echter over en Bizot pareerde de tweede pegel van de Marokkaan. Een voorsprong was teveel van het goede geweest, ook omdat vooral de levensgevaarlijke Jahanbakhsh keer op keer mocht blijven doorbreken. ,,Er was ook echt nog wel wat aan te merken op het spel, maar Groningen speelde na rust in elk geval eindelijk met drang naar voren. ,,Met aanvallender spel kweek je ook begrip bij het publiek, mocht er eens iets fout gaan”, oordeelde Mennega.

Na zijn eerdere basisplaats in het bekerduel met Hercules (2-4 winst) maakte Ludovit Reis (17) in de slotfase nog zijn eredivisiedebuut. Scheidsrechter Kuipers keurde even later een doelpunt van Doan terecht af, omdat Mahi vlak daarvoor een overtreding had begaan.

,,Al met al mochten ze bij Groningen ook van geluk spreken dat ze na de eerste helft nog in de wedstrijd zaten. AZ heeft het toen echt laten liggen. Als je zo terughoudend aan een thuiswedstrijd begint, maak je het jezelf veel te moeilijk. Die les moet Groningen uit dit duel trekken.”

 

 

menu