Friezin Antoinette de Jong was ongenaakbaar tijdens het WK Kwalificatietoernooi. Ze won zaterdag de 1500 meter en sloeg zondag met een nieuw baanrecord ook toe op de 3 kilometer.

De Jong verbeterde met 3.57,32 in Heerenveen het zeven jaar oude baanrecord van Ireen Wüst. De 34-jarige Brabantse, die in haar imposante carrière als allroundster zeven wereldtitels en vijf Europese titels won, kwam op de 3000 meter na een moeizame rit niet verder dan de achtste tijd (4.03,53). Dat was onvoldoende om in het gecombineerde klassement over 1500 meter en 3000 meter, dat over plaatsing voor het EK besliste, hoog genoeg te kunnen eindigen.

De drie startbewijzen op de 3000 meter voor de WK afstanden half februari in Heerenveen gaan behalve naar Antoinette de Jong naar Irene Schouten en Joy Beune. De Jong is titelverdedigster bij het EK allround.

Jorien ter Mors

Op zaterdag was Jorien ter Mors van het Groningse Team IKO het belangrijkste slachtoffer op het WK Kwalificatie Toernooi. Dat gebeurde op de 1500 meter in een wedstrijd met ongelukkige wissels. Winnares Antoinette de Jong (JumbooVisma) zette haar concurrenten afgetekend in een tijd van 1.54,98. op afstand. Haar directe tegenstander Ter Mors werd teleurstellend vijfde (1.56,10) en plaatste zich daardoor niet voor het WK Afstanden op de 1500 meter.

Volgens Ter Mors was een ongelukkige laatste wissel van invloed geweest op haar matige tijd. De schaatster, die op de NK afstanden nog Nederlands kampioen op de 1500 meter werd, moest zich inhouden toen in de andere baan De Jong vlakbij opdook. ,,Ik besloot om geen capriolen uit halen om het Antoinnette bij de wissel niet moeilijk te maken’’, verklaarde Ter Mors. ,,Ik wil niet iemand de baan uitrijden. Ik liet Antoinette voor, moest inhouden en verloor snelheid. Het schaatsen ging goed, maar het kwam er qua snelheid niet uit. Het is niet anders. Dit hoort bij topsport.’’

Schrale troostprijs

De Twentse mag als vijfde wel aan de eerste wereldbekerwedstrijden meedoen. Maar dat is voor Ter Mors, die in Sotsji olympisch kampioen op de 1500 meter werd, een erg schrale troostprijs. Naast De Jong plaatsten ook de nummers twee en drie Ireen Wüst en Melissa Wijfje zich voor de WK afstanden op de schaatsmijl.

Antoinette de Jong reed op hogere nieuwe schoenen een perfecte race. ,,Het was voor mij ook een beetje een verrassing. In de training ging het de ene keer wel goed en de andere keer niet. Op het NK allround reed ik een goede 1500 meter. Die race heb ik voor dit toernooi daarom nog een keer teruggekeken. Alle slagen waren nu raak. Er is een last van mijn schouders gevallen. Er was een heel hoge spanning, want de concurrentie was zwaar. Maar ik heb mezelf rustig gehouden en gewoon gas gegeven. Ik ben hier heel blij mee. Dit geeft veel vertrouwen. Vorig seizoen maakte ik nog zoveel fouten en mocht ik op het WK alleen aan de ploegenachtervolging meedoen.’’

Laconiek

Ireen Wüst had op de 1500 meter net als Ter Mors te maken met een ongelukkige wissel, maar ze ging daar achteraf laconiek mee om. ,,Ik ben blij dat ik het gehaald heb’’, zei ze. ,,Of ik nu eerste, tweede of derde wordt, dat maakt voor plaatsing voor de WK afstanden niet uit.’’ Wel verloor ze wat tijd doordat ze tijdens een wissel haar tegenstander Melissa Wijfje voor liet gaan, terwijl ze zelf voorrang had ,,Ik was collegiaal. Dan was beter dan haar uit de baan te rijden. Maar ik moet ook niet te lief zijn. Als het om de knikkers gaat, zoals op het WK, dan zal het anders gaan.’’

De Groningse Aveline Hijlkema reed een goede 1500 meter. Ze werd tiende en schaatste met 1.57,78 een flink stuk van haar persoonlijk record af van 1.58,51. Sterre Jonkers uit Emmen kon geen potten breken en werd in 2.05,50 24ste.

Bijna Nederlands record

Femke Kok, Jutta Leerdam en Suzanne Schulting doen op de 500 meter mee bij de WK afstanden. Ze eindigden in die volgorde na twee races bovenin het klassement. Kok (20) reed in de eerste omloop een indrukwekkend persoonlijk record van 37,08; maar 0,02 seconde boven het Nederlands record van Thijsje Oenema uit 2013.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport