Arbitragezaak dreigt over mogelijke overgang Glenn Bijl van FC Emmen naar FC Groningen

Glenn Bijl spande een arbitragezaak aan tegen FC Emmen om een transfer naar FC Groningen te kunnen maken, maar ziet daar nu vanaf. Foto en bewerking DvhN

De op handen zijnde transfer van Glenn Bijl van FC Emmen naar FC Groningen dreigt te ontaarden in een arbitragezaak. De irritaties in beide kampen lopen steeds hoger op.

FC Groningen ziet in de 23-jarige middenvelder annex rechtsback een nuttige versterking voor het komende seizoen. De uit Stadskanaal afkomstige Bijl doorliep de gehele jeugdopleiding van FC Groningen, brak niet door, maar ontwikkelde zich de afgelopen jaren wel sterk in Zuidoost-Drenthe. Bijl gaf eerder tegenover Dagblad van het Noorden al te kennen wel oren te hebben naar een overgang naar zijn oude club.

Speciale prijs

Speciaal om dit soort opties open te houden liet Bijl vorig jaar een clausule in zijn contract met FC Emmen opnemen. Daarin staat een gelimiteerde transfersom van 335.000 euro. FC Groningen heeft dat bedrag op tafel gelegd, maar de speciale prijs blijkt alleen geldig onder strikte voorwaarden. De gelimiteerde transfersom geldt alleen voor Nederlandse clubs met een begroting tot 20 miljoen euro. FC Groningen zou tot die categorie behoren met een begroting van 19 miljoen euro, maar FC Emmen plaatst daar vraagtekens bij en heeft de zaak in onderzoek.

Brentford FC

Daar komt bij dat ook het Engelse Brentford FC Bijl al een tijdje met meer dan gemiddelde belangstelling volgt. De in het Championship (het op een na hoogste niveau) uitkomende Bees zouden een bod overwegen, maar het kamp Bijl heeft een voorkeur voor FC Groningen.

Bijl en zijn management zijn het wachten beu, willen met FC Groningen om tafel om ook persoonlijk tot zaken te komen zodat de transfer afgerond kan worden. FC Emmen moet echter formeel toestemming verlenen aan FC Groningen om persoonlijk met een speler te onderhandelen. De clubs moeten er dan officieel uit zijn.

Ultimatum

Het kamp Bijl heeft FC Emmen een ultimatum gesteld. Dat liep vanochtend om 12.00 uur af zonder dat beide partijen tot een defintief akkoord zijn gekomen. Bijl en zijn management overwegen inmiddels een arbitragezaak aan te spannen tegen de Drentse profclub. Geen van de partijen wil op dit moment een toelichting geven op de ontstane situatie.

Intussen speelt ook nog het dossier Nick Bakker. Ook voor de centrale verdediger geldt dat FC Groningen hem met open armen zou ontvangen. Bakkers contract liep formeel af, maar volgens FC Emmen hebben de Groninger en zijn management verzuimd om voor de deadline van 15 mei officieel ontslag in te dienen per aangetekende brief aan FC Emmen. Daarmee zou het contract van Bakker van rechtswege met een jaar zijn verlengd tegen de voorwaarden van zijn oude overeenkomst.

Standpunt

Bakker stelt zich op het standpunt dat hij niet meer onder contract staat bij FC Emmen, de club beweert het omgekeerde. Ook in deze zaak is tot op heden nog geen duidelijkheid. Mochten de Drenten in hun recht staan, dan moet FC Groningen een transfersom betalen voor Bakker als de club de verdediger alsnog in willen lijven.

menu