Argentijnen hebben Daviscup eindelijk binnen

Het is de Argentijnse tennissers eindelijk gelukt de Daviscup te winnen. Federico Delbonis bezorgde de Zuid-Amerikanen zondag in de finale in Zagreb tegen Kroatië het beslissende punt: 2-3. De nummer 41 van de wereld won in drie sets van de 37-jarige Ivo Karlovic, de mondiale nummer twintig: 6-3 6-4 6-2.

Kroatië stond na het gewonnen dubbelspel van zaterdag nog met 2-1 voor. Juan Martin Del Potro bracht Argentinië langszij door Marin Cilic zondag in vijf sets te verslaan. Delbonis klaarde daarna de klus en bezorgde Argentinië na vier verloren finales, in 1981, 2006, 2008 en 2011, eindelijk de Daviscup. Na het beslissende punt sprongen de spelers en begeleiders van Argentinië op elkaar, om daarna het feest voort te zetten met de vele meegereisde fans.

Voor de Kroaten was het de tweede keer dat ze de eindstrijd hadden bereikt. De vorige keer was in 2005. In Bratislava werd Slowakije toen met 3-2 verslagen. Karlovic was toen ook al van de partij.

Grootste overwinning

De laatste vier finales in de Daviscup, ging de zege steeds naar het bezoekende land. Groot-Brittannië (2015), Zwitserland (2014) en Servië (2013) gingen Argentinië voor. De Verenigde Staten zijn met 32 gewonnen finales het meest succesvol in de Daviscup, gevolgd door Australië (28 overwinningen) en Groot Brittannië (tien).

De zege betekende vooral veel voor Del Potro. De 28-jarige tennisser won in 2009 de US Open, maar viel toen ver terug door vele blessures. Zijn loopbaan leek zelfs voorbij, maar hij kwam toch weer terug. Del Potro liep zondag in de vijfde set tegen Cilic een gebroken vinger op. ,,Het maakt me niet uit, als we de Daviscup maar winnen'', zei hij na zijn partij. Die wens kwam even later uit. ,,Dit is een van de grootste overwinningen uit mijn carrière. Ik wil iedereen bedanken die mij ervan hebben overtuigd niet te stoppen met tennis. Want ik was heel dicht bij dat besluit. Gelukkig heb ik het niet gedaan.''

Del Potro bereikte in augustus de finale van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Brit Andy Murray hield hem toen van goud af.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.