Armoedige wedstrijd in Zwolle levert FC Emmen het vijfde gelijke spel op (én een pijnlijk record)

Glenn Bijl in duel met Kenneth Paal. Foto: Henry Dijkman

FC Emmen is er opnieuw niet in geslaagd om een overwinning te boeken. In een armoedige wedstrijd tegen PEC Zwolle werd door beide ploegen niet gescoord. Het levert de Drentse voetbalreus een pijnlijk record op.

Er was FC Emmen vrijdagavond alles aan gelegen om tegen PEC Zwolle de eerste driepunter van het eredivieseizoen binnen te slepen. Was het niet om aansluiting te vinden bij de concurrentie onderaan de ranglijst, dan wel om van die hatelijk nul overwinning af te komen. Wat dat betreft weinig verschil met de voorgaande wedstrijden, ware het niet dat na een nipte nederlaag bij Sparta (1-2), een gelijkspel tegen ADO Den Haag (1-1) en een zoete bekerzege op FC Groningen (2-1) het lek langzaam boven leek te komen. Het vertrouwen richting het duel met PEC Zwolle was dan ook aanzienlijk toegenomen, bleek uit de woorden van spelers en trainer.

loading

Het was echter flink puzzelen geblazen voor FC Emmen. Eerst kreeg trainer Dick Lukkien te horen dat dé man in vorm, Lucas Bernadou, positief was getest op corona. Daarna bleek topscorer Michael de Leeuw niet inzetbaar omdat hij te veel last ondervond van zijn hoofd, na de botsing van vorig weekend met ADO-doelman Luuk Koopmans.

Uiteindelijk koos Lukkien voor Keziah Veendorp op het middenveld en jongeling Lentini Caciano achter de spits. Opvallend was de basisplaats voor Dennis Telgenkamp. De doelman, die eerder dit seizoen zijn plaats onder de lat kwijtraakte, werd beloond voor een sterk bekeroptreden tegen FC Groningen.

Simpel balverlies

Ietwat onwennig begon FC Emmen in Zwolle aan de wedstrijd. Het was de thuisploeg die het eerste gedeelte van de eerste helft de bal het meeste in bezit had. De Emmenaren kwamen er sporadisch uit. Analist Antoine van der Linden legde de vinger op de zere plek. „De meest simpele ballen komen niet aan. Zowel bij PEC als bij Emmen. Dat kan wel eens gebeuren, maar niet continu, wat nu het geval is. Dat mag niet op dit niveau. Als Emmen wat meer aan het voetballen toekomt, kunnen ze de wedstrijd naar zich toetrekken, want Zwolle is echt niet overtuigend. Emmen kan zeker winnen vanavond.’‘

Naarmate de eerste helft vorderde, voerde de Drentse voetbalreus de druk een beetje op. De beste kansen voor Emmen kwamen echter uit dode spelmomenten. Zo kopte Glenn Bijl de bal uit een corner op aangeven van Anco Jansen tegen de vuisten van Zwolle-doelman Michael Zetterer. Kort daarna gaf Jansen - ingevallen voor de geblesseerde Caciano - wederom uit een corner Nikolai Laursen de kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten, maar de Deen miste de bal. Waar FC Emmen met deze kansen de eerste helft enigszins hoopgevend eindigde, begon het armoedig aan het tweede restant van de wedstrijd.

Reparatiewerk

,,PEC is gewoon feller en beter aan de bal. FC Emmen heeft moeite om het spel naar zich toe te trekken’‘, zag Van der Linden. Lukkien probeerde het een en ander te repareren door het inbrengen van Michael Chacón en Simon Tibbling voor Marko Kolar en Laursen. Van der Linden snapte dat wel. ,,Met Chacon erbij creëer je hopelijk meer controle. En Kolar eraf snap ik ook. Hij werkt wel hard, maar was vandaag niet erg gelukkig.’‘ Maar met Jansen in de spits, Cavlan als zijn aanvalspartner en Veendorp op linksback was het elftal flink door elkaar gehusseld en moest het zich zichtbaar herpakken.

In de slotfase resteerde voor FC Emmen veelvuldig de lange bal, maar kwam het niet tot uitgespeelde kansen. Datzelfde gold voor de tegenstander. Het was duidelijk dat Lukkien in ieder geval een punt wilde veiligstellen, stelde ook Van der Linden vast. „Ik snap het wel, want vooral gezien de tweede helft maakte FC Emmen geen aanspraak op de overwinning. Ze hebben geen seconde dat niveau gehaald, zonde. Als je niet kan winnen, moet je zorgen dat je niet verliest.” In die opzet slaagde Lukkien, want na een over het algemeen gezien armoedige wedstrijd deelden beide ploegen de punten.

Pijnlijk record

Voor FC Emmen betekent deze 0-0 het vijfde gelijkspel van dit seizoen. Met opnieuw het uitblijven van een overwinning heeft FC Emmen een pijnlijk record te pakken. Op de lijst van eredivisieploegen die het langst op een zege wachten, staat FC Emmen met dertien wedstrijden alleen bovenaan. De ploeg is SC Cambuur en De Graafschap gepasseerd. Die twee wachtten in het seizoen 2015/2016 twaalf wedstrijden op een zege.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Emmen