Assen krijgt apotheose van WK-damstrijd

Na de openingswedstrijden in Leeuwarden en Groningen krijgt Assen de ontknoping van de strijd om de wereldtitel dammen. Roel Boomstra is de uitdager van regerend kampioen Alexander Schwarzman.

Op vrijdag 28 december vindt de openingspartij van het WK plaats in Leeuwarden. Schwarzman en Boomstra nemen het in twaalf duels tegen elkaar op. Staat het dan nog gelijk, volgt een barrage. Bovendien moet degene die wereldkampioen wil worden in ieder geval drie partijen winnen.

Schwarzman werd wereldkampioen in 2017 in Tallinn. De Rus onttroonde daarmee Roel Boomstra. De in Groningen woonachtige student werd het jaar ervoor wereldkampioen na een tweekamp (ook in Groningen) tegen Jan Groenendijk. Als oud-kampioen heeft Boomstra het eerste recht om Schwarzman uit te dagen.

Openingsceremonie

De eerste vier partijen vinden plaats in Leeuwarden. Op 28 december is de openingsceremonie, waarna diezelfde dag de eerste partij wordt gespeeld in hotel-paleis Het Stadhouderlijkhof. Het Tresoar is decor voor de tweede partij, waarna voor de derde en vierde partij wordt terug gegaan naar Het Stadhouderlijk Hof.

De vijfde tot en met de achtste wedstrijd worden van 5 tot en met 8 januari in het Van Swinderenhuys in Groningen gespeeld. Als na de eerste zes partijen alleen nog maar remises zijn gespeeld, komt er een tie-break: als eerst rapide, daarna blitz en vervolgens superblitz, net zo lang tot er een 8-6 tussenstand komt.

Drents Museum

Na acht partijen verhuizen de dammers op 9 januari naar het Drents Museum in Assen. Daar wordt drie maal gespeeld. Theater De Nieuwe Kolk vormt op 12 januari het toneel van de twaalfde partij; op 13 januari wordt, indien nodig, daar de allesbeslissende barrage gespeeld.

De tweekamp Schwarzman-Boomstra wordt georganiseerd door Hijken DTC, de club waar Boomstra speelt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.