Assen plaatst grote vraagtekens bij Formule 1 in Zandvoort

Het stichtingsbestuur dat de Formule 1 naar Assen wil halen, plaatst grote vraagtekens bij de stelligheid waarmee dagblad De Telegraaf en het Circuit Zandvoort vrijdag naar buiten brengen dat de race in 2020 naar de kustplaats komt.

Zandvoort zou een definitieve aanbieding hebben ontvangen van het Formula One Management (FOM), waar de directeur van het circuit, prins Bernhard van Oranje, alleen nog maar ja tegen hoeft te zeggen. Voor een fee van 20 miljoen euro zouden Max Verstappen en zijn gevolg dan in 2020 hun opwachting maken in de Noord-Hollandse duinen.

Vaessen: Gekke dingen

„Er zijn een paar gekke dingen”, vindt voorzitter Jos Vaessen van The Netherlands Grand Prix Foundation, die de afgelopen tijd wedijverde voor de Formule 1 op het TT Circuit in Assen.

„Niemand heeft het er verder over behalve De Telegraaf en Zandvoort zelf. Voor de rest wordt nergens melding gemaakt van de aanbieding die Zandvoort zou hebben ontvangen. Ook wijzelf hebben tot op heden niets gehoord van het Formula One Management in Londen, terwijl de contacten tot dusver zeer goed zijn geweest. Je zou verwachten dat wij zouden zijn geïnformeerd als er een definitieve beslissing is gevallen.”

loading

Het stichtingsbestuur probeert inmiddels uit alle macht contact te krijgen met Londen. „Wij zijn in ieder geval zeer verrast door deze berichtgeving”, gaat Vaessen verder. „In historisch opzicht zou ik het overigens begrijpen.”

Bij de laatste Formule 1-race die in Nederland werd gehouden, in 1985, vormde Zandvoort ook het decor. „Het circuit is goed in Zandvoort, daar zeg ik niets over, maar hoe ze dat willen doen met meer dan 100.000 toeschouwers vraag ik mij ten zeerste af”, zegt Vaessen.

Ook voorzitter Arjan Bos van het TT Circuit in Assen heeft inmiddels zijn verbazing over het bericht in De Telegraaf kenbaar gemaakt.

Agressieve mediastrategie

Volgens de voorzitter van het Asser comité hield Zandvoort er eerder al een agressieve mediastrategie op na. Vaessen sluit niet uit dit er ook een staaltje van is.

„De getallen die in de berichtgeving terugkomen, kennen wij ook. Van de fee van 20 miljoen en de spin off over vijf jaar van 80 miljoen. Dat is niets nieuws. De laatste berichten die wij hebben gehad van het Formula One Management hebben de strekking dat we niet zenuwachtig moeten worden en dat ze zo spoedig mogelijk naar Assen komen om de faciliteiten aan een nadere inspectie te onderwerpen. Daar gaan wij nog steeds vanuit.”

'Assen ligt nog steeds op koers'

Volgens Vaessen ligt Assen nog steeds op koers om de Formule 1 in 2020 naar de Drentse hoofdstad te halen.

„De financiering is rond, we hebben een geweldige accommodatie klaar staan, het rennerskwartier is groot genoeg en de infrastructuur is een paar jaar geleden door de overheid al op orde gebracht om evenementen van dit formaat te kunnen organiseren. De historie is het enige argument dat wij kunnen bedenken waarom de keuze anders uit zou vallen. We hopen zo snel mogelijk in contact te treden met het Formula One Management.”

menu