Atlético Madrid duwt PSV naar laatste plaats

PSV wist na de thuisnederlaag van begin november tegen Bayern München al dat het avontuur in de Champions League niet langer dan de groepsfase zou duren. Na woensdag lijkt het nog maar de vraag of de Eindhovenaren na de winterstop überhaupt nog wel in Europa actief zijn. PSV ging met 2-0 onderuit bij Atlético Madrid, terwijl concurrent FK Rostov verrassend won van Bayern München: 3-2.

Rostov deed zo de laatste plaats over aan PSV. Alleen bij een overwinning op de Russen, over twee weken in het Philips Stadion, eindigt de Nederlandse landskampioen alsnog als derde in groep D en verzekert het zich van een ticket voor de volgende ronde in de Europa League.

Vorig seizoen hield PSV in de achtste finales van de Champions League Atlético nog tweemaal op een doelpuntloos gelijkspel. Pas na een lange strafschoppenreeks ontdeden de Spanjaarden zich van het team van trainer Phillip Cocu. Dit seizoen is het verschil tussen de twee clubs aanzienlijk groter. In september gaf PSV Atlético, dat nu al zeker is van de groepswinst, goed partij maar verloor het ook: 0-1.

Luuk de Jong

In Estadio Vicente Calderón werd Luuk de Jong woensdag voor het eerst dit seizoen gepasseerd. De aanvoerder is zoekende naar zijn vorm en scoorde al negen achtereenvolgende wedstrijden niet. Met Gáston Pereiro en Steven Bergwijn startte Cocu, net als in meeste voorgaande groepsduels in de Champions League, voor twee in plaats van drie aanvallers. De trainer vertelde uit tactisch oogpunt te kiezen voor beweeglijke spelers die tussen de linies in kunnen spelen. Al zei Cocu ook dat hij een andere afweging had gemaakt als De Jong wel in vorm was geweest.

PSV had het in de beginfase lastig met Atlético, dat in de zevende minuut via Kevin Gameiro op voorsprong had moeten komen. Naarmate de eerste helft vorderde nam de druk wat af, en PSV hield tot de rust stand.

Met Jordy de Wijs als invaller voor Jetro Willems, die ongelukkig in botsing kwam met zijn eigen doelman Jeroen Zoet, kreeg PSV het na rust steeds moeilijker. Gameiro bracht de thuisploeg in de 55e minuut verdiend op voorsprong. De Franse aanvaller Antoine Griezmann verdubbelde de voorsprong in de 66e minuut. PSV wist verdere schade te voorkomen. Gameiro trof nog de lat. Cocu liet de negentienjarige Ramon-Pascal Lundqvist in de slotfase nog invallen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.